Pakasega lahtisest lilleletist ostetud lill kukub sooja jõudes kohe kokku

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillemüük Viru tänaval Tallinnas.
Lillemüük Viru tänaval Tallinnas. Foto: Andres Teiss

Enamik lilli ei kannata külmakraade ning lausa jäises külmas seisnud lilled kukuvad tuppa jõudes koheselt ära.


Burmani Aed OÜ lillepoe omanik ja lilleseadja Helo Nirk selgitas, et lillede säilitamise ideaaltemperatuur on kuus soojakraadi. Alates kolmest soojakraadist muutub olukord halvaks ja juba nullkraadine temperatuur on lille jaoks lausa väga halb.

See teeb küsitavaks, kas lahtiste akendega müügipunktidest näiteks Viru tänaval, on praeguste ilmadega mõtet lilli osta.

«Kui te jõuate nende lilledega sooja, siis nad lihtsalt kukuvad kokku. Lilled absoluutselt ei kannata sellist miinust. Meil isegi ei talvitu ju sellise külma pärast paljud taimed, mis kardavad viiekraadist miinust. Rääkimata siis lõikelillest,» ütles Nirk.

 «Lill ei pea olema isegi niimoodi läbi külmunud, et katsudes krõpsub ja on jääs. Lihtsalt külm käib üle ja ongi kõik,» lisas ta.

Ainus lill, mis kannatab kerget külma ja ülessulamist, on lilleseadja sõnul tulp. «Aga ülejäänud lilled ei kannata mittemingisugust miinuskraadi.»

Kuidas ostetud lille külma eest kaitsta?

Kui aga osta lill poest, tuleks seda õue minnes korralikult kaitsta. Mida kauem tuleb õues külma ilmaga viibida, seda rohkem paberit on vaja lille ümber panna.

«Oleneb, kui kaua peab praeguse temperatuuri juures väljas jalutama. Sellest oleneb, mitu kihti paberit on tuleb panna. Ajaleht on kõige parem. Kui panna korralik ports ajalehti ümber, siis võiks isegi tunnikese küll õues jalutada,» selgitas Nirk ning lisas, et 3-4 kihist ajalehest peaks piisama.

«Kui on vaja veel pikemalt väljas jalutada, siis tuleks veel rohkem panna, aga ega see kaua ei kesta. Ega seal tuutus ju kütet sees pole,» nentis ta. Kui aga panna kümne külmakraadise ilmaga lillele ümber üks kiht tavalist lillepoe paberit, võib sellega väljas olla maksimaalselt 15 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles