Tallinna südalinn sai esimese ultrakiire elektriautode laadija

PM Majandus
Copy
RUEX OÜ meeskond Roman Zahharov, Raul Leemets ja Aleksandr Karasjov.
RUEX OÜ meeskond Roman Zahharov, Raul Leemets ja Aleksandr Karasjov. Foto: Regina Tkatšenko.

Elektriautode laadijaid arendav start-up RUEX paigaldas Rotermanni ja Sadama vahelisse kvartalisse esimese ultrakiire avaliku laadija võimsusega kuni 120 kW, mis teeb sellest peaaegu kolm korda võimsama kui praegu kesklinnas asuvad laadijad.

Näiteks saavad Tesla Model 3 omanikud laadida 100 km läbimiseks piisavalt elektrit 10 minutiga. Laadimise hind on 24 senti/kWh kohta ja taksod saavad laadimise ajal parkida tasulises parklas tasuta. Samaaegselt saab laadida nii CCS kui CHAdeMO pistikuga elektriautosid.

RUEXi ühe asutaja Roman Zahharovi sõnul on elektriautode avalike ja kodulaadijate turu potentsiaal Eestis suur. «Mida rohkem lisandub laadimiskohti, seda rohkem julgustab see ostma keskkonnasõbralikumaid elektriautosid,» ennustab Zahharov.

«Euroopas on täna umbes 1,5 miljonit elektriautot ning aastaks 2030 tuleb neid 30 miljonit juurde. Akud lähevad võimsamaks ja laadijad kiiremaks, kaunimaks ja universaalsemaks. Kui täna on elektriauto veel kallis lõbu, siis iga aastaga läheb selle hind odavamaks. Kliima- ja energiakava eesmärkide saavutamiseks toetab elektriautode soetamist ka riik.»

Elektriautode kiiret levikut ennustab ka eelmisel nädalal avaldatud Brüsselis asuva Euroopa Transpordi ja Keskkonna Föderatsiooni uuring, mille järgi on aastaks 2025 Euroopas 1,3 miljonit elektriautode laadijat ehk viis kohta rohkem kui praegu. Aastaks 2030 kasvab nende arv kolme miljonini.

Sama uuring ennustab, et Eestis on 2025. aastal 580 avalikku laadijat ning aastaks 2030 kasvab nende arv 5276ni.

Lisaks avalikele kiirlaadijatele kasvab Zahharovi hinnangul laadijate arv tulevikus kodulaadijate arvelt. Hinnanguliselt 95% autode laadimistest toimub kas kodus või tööl ja suurema osa ajast seisab infrastruktuur kasutamata. Selleks, et muuta kodulaadijad tasuvaks, töötab RUEX välja lahendust, mille abil saab omaniku soovi korral teha eralaadija ajutiselt või püsivalt avalikuks teistele elektriauto omanikele ja nii teenida passiivset tulu.

RUEXil on Tallinnas kokku seitset avalikku laadimispunkti, mis asuvad Mustika kaubanduskeskuses, Ibis hotellis, sadama ja Rotermanni kvartalis. Ettevõte arendab välja elektriautode laadijate taristut nii kodu- kui avalikele tarbijatele ja müüb ning paigaldab elektriauto laadijaid koos tarkvaraga, mis võimaldab soovi korral laadijaid jagada ka teiste tarbijatega. RUEX valiti selle aasta Ajujahi konkursil 30 parima osaleja hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles