Tööstustoodete hinnad tõusid kolmandat kuud järjest

PM Majandus
Copy
Eesti Energia Narva Elektrijaam
 
Eesti Energia Narva Elektrijaam  Foto: Peeter Langovits

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2021. aasta jaanuaris võrreldes 2020. aasta detsembriga 0,8 protsenti ja võrreldes eelmise aasta jaanuariga 2,3 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit detsembriga võrreldes enam hinnatõus elektri- ja soojusenergia tootmises, puidutöötlemises ning puittoodete tootmises. «Vastupidist mõju avaldas mäetööstuse, metalltoodete ja elektriseadmete tootmise hinnalangus,» täiendas Šokman.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes mõjutas indeksit enam hinnatõus elektrienergia ja elektroonikaseadmete tootmises ning puidutöötlemises. Samuti avaldas mõju kütteõlide, kemikaalide ja toiduainete tootmise hinnalangus.

Hinnaindeksid.
Hinnaindeksid. Foto: Statistikaamet.

Ekspordihinnaindeks suurenes jaanuaris võrreldes detsembriga 0,7 protsenti. Hinnatõus sai enim osaks naftasaaduste, elektrienergia ja põllumajandussaaduste tootmisele. Kõige rohkem langesid kemikaalide ja ehitusmaterjalide hinnad. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga vähenes ekspordihinnaindeks 2 protsenti.

Impordihinnaindeks kasvas jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 1,7 protsenti. Enim tõusid hinnad mäetööstuse, elektrienergia ja naftasaaduste tootmises. Hinnalangust vedasid nahktooted ja jalatsid, rõivad ning pabertooted. Võrreldes 2020. aasta jaanuariga langes impordihinnaindeks 4,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles