SEB hakkab töötajatele pensioni maksma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid.
Pensionärid. Foto: Peeter Langovits

Aasta algusest muutunud maksusüsteem võimaldab tööandjatel palga kõrval panustada ka töötaja kolmandasse pensionisambasse, ilma et seda käsitletaks erisoodustusena. SEB kavatseb võimalust kasutada.

«Maksumuudatus on samm õiges suunas, mida SEB tööandjana oli oodanud juba aastaid. SEB kasutab tööandja pensioni süsteemi nii Lätis, Leedus, kui ka Rootsis ning nüüd plaanime seda rakendada ka Eestis,» ütles SEB juhatuse esimees Riho Unt.

Unt lisas, et mitmed panga ärikliendid juba kasutavad tööandja pensionit. «Usun, et lähiaastatel on valdavas osas edukates ettevõtetes selline pensionikogumine osa töötaja tasustamissüsteemist.»

SEB peab läbirääkimisi kümnekonna ettevõttega, kes on huvitatud uudse motivatsioonivahendi kasutuselevõtmisest. Sektoritest tõi pank välja tööstuse ja energeetika. Kiiremad tööandjapensioni kasutuselevõtjad olevat rahvusvahelised ettevõtted, kelle jaoks selline motivatsioonisüsteem on teistes maades ammu kasutusel.

1. jaanuarist 2012 kehtima hakanud tulumaksuseaduse §13 muudatuse kohaselt on ettevõtte ehk tööandja poolt tehtud sissemaksed töötaja III samba pensionilahendusse tulumaksuvabad. Tulumaksuvabalt on võimalik teha sissemakseid kuni 15 protsenti ulatuses töötajale kalendriaasta jooksul makstud ja tulumaksuga maksustatud väljamaksete summast, mis ei ületa aastas 6000 eurot. Varem oli sellise võimaluse kasutamist piiravaks teguriks asjaolu, et tulumaksuseaduse kohaselt käsitleti tööandja sissemakset töötaja III sambasse erisoodustusena.

Sellest aastast on tööandjal sarnaselt palgale võimalik teha sissemakseid ka töötaja poolt sõlmitud pensionifondi või kindlustuslepingu alusel pensioni III sambasse. Seega jäävad tööandja pensionisse tehtud maksed inimesele alles ka juhul kui ta peaks mingil põhjusel vahetama tööandjat. 

Nordea Pensionite juhatuse esimehe Angelika Tagel lisas, et ka Nordea panustab juba sellest aastast töötajate III pensionisamba sissemaksetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles