Soome laevafirmad nõuavad saabujatelt negatiivse koroonatesti tõendit

Copy
Viking Grace.
Viking Grace. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

Laevafirmad hakkasid teisipäeval nõudma Soome saabuvatelt reisijatelt tõendit negatiivse koroonatesti või läbipõetud haiguse kohta.

Teisipäeva pärastlõunal kinnitasid laevaettevõtted, et suuremal osal reisijaist oli taoline tõend ka olemas.

«Jalgsi laevale saabuvaid reisijaid oli teisipäeval väga vähe nii Tallinnas kui Stockholmis. Stockholmis oli neid kaks ning teine tuli tagasi saata, sest tal puudus nõutud tõend. Tallinnas tuli laevale seitse inimest, kelles üks saadeti tagasi,» ütles Tallink Silja kõneisik Marika Nöjd teisipäeva pealelõunal.

«Autoga reisijaid tuli Stockholmis laevale mõnikümmend. Neid tagasi saata polnud vaja.»

Ka Viking Line'i laevadelt saadeti teisipäeva hommikul tagasi vaid käputäis kokku üle sajast reisijast. «Vist üks Stockholmis ja paar tükki Tallinnas,» ütles Viking Line'i kõneisik Johanna Boijer-Svahnström.

Terminalide piletiautomaadid on suletud ja kõik reisijad liiguvad laevale piletikassade kaudu.

Koroonaviiruse tõendi nõue kehtib üle 12-aasta vanustele reisijatele. Tõendit ei nõuta kruiisireisjatelt, kes on kogu aeg laevas viibinud. Tõendi nõue ei kehti teatud tingimustel ka logistikavaldkonna autojuhtidele või laevade tehnohoolduse jaoks vajalikele spetsialistidele.

Tõendina piisab testi järel saadud telefonisõnumist või meilist, kui seal on näha testi teinud inimese nimi, tegemise aeg ja testi teinud asutus. Koroonatest tuleb teha kõige varem 72 tundi enne reisi algust.

Uus praktika põhineb Soome terviseameti (THL) tungival soovitusel. Koroonavaktsiini saanud reisijaid koheldakse sarnaselt teiste reisijatega.

Boijer-Svahnströmi sõnul pole koroonatesti tunnistuse nõue mõjutanud reisijate arvu Viking Line'i laevadel. «Need on niigi masendavalt väikesed. Hommikul oli Viking Grace'i pardal, kuhu mahub 2800 reisijat, alla 50 reisija.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles