Graafik ⟩ Pensionisambast lahkujate arv läheneb sajale tuhandele (10)

PM Majandus
Copy
Pensionireformi statistikast selgub, et teisest sambast lahkumisavalduste esitamise tempo on aeglustunud.
Pensionireformi statistikast selgub, et teisest sambast lahkumisavalduste esitamise tempo on aeglustunud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viimaste andmete ehk neljapäevase seisuga oli teisest sambast raha väljavõtmise avalduse esitanud 95 694 inimest, selgub pensionikeskuse andmetest.

Väljavõtmise avalduse esitajate keskmine vanus on 39 aastat ning praegu on naised meestest pisut agaramalt pensioniraha välja võtmas: avalduse on esitanud 49 818 naist ja 45 876 meest.

Tasub tähele panna, et numbrid on perioodi kohta 1. jaanuarist kuni 18. veebruarini ega sisalda tühistatud avaldusi.

Kuna avalduse esitajate keskmine vanus on 39 aastat, tähendab see, et ilmselt on keskmine raha väljavõtja teise sambaga liitunud algusest ehk alates 2002. aastast. Nende kogutud rahast läheb 20 protsent tulumaksuna riigile.

Samuti näeb pensionireformi statistikast, et teisest sambast lahkujate avalduste esitamise tempo on aeglustunud: kui jaanuari lõpu seisuga oli avaldusi pisut üle 75 000, siis sellele järgneva kolme nädalaga lisandus umbes 20 000 avaldust.

Alates pensionireformi jõustumisest ehk selle aasta 1. jaanuarist muutus teise pensionisambaga liitumine või sealt välja astumine kõigile vabatahtlikuks. Varem oli teise sambaga liitumine kohustuslik alates 1983. aastast sündinud inimestele. Teisest sambast lahkuja saab sinna uuesti raha koguma hakata kümne aasta pärast.

Samuti kasutavad pensionireformiga tekkinud võimaluse ära pensioniealised, kes on asunud juba sõlmitud kindlustuslepinguid üles ütlema ja raha ühekordse maksega välja võtma.

 

Need, kel viis aastat pensionini või on juba pensioniealised, peavad välja võetavalt rahalt maksma 20 protsendi asemel tulumaksu poole vähem, 10 protsenti.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles