Eestlaste laenuäri Balkanil suurendab haaret

PM Majandus
Copy
Kiirlaenuärimees Tarmo Sild ütles, et Moldovas ja Albaanias võeti kasutusele rakendus, millega kliendid saavad kontaktivabalt lepinguid sõlmida.
Kiirlaenuärimees Tarmo Sild ütles, et Moldovas ja Albaanias võeti kasutusele rakendus, millega kliendid saavad kontaktivabalt lepinguid sõlmida. Foto: Sander Ilvest / Postimees
  • Plaan hoogustada Bulgaaria äri
  • Moldovas ja Albaanias saab lepinguid sõlmida kontaktivabalt

Eesti päritolu rahvusvaheline finantstehnoloogiaettevõte Iutecrediti käive kasvas möödunud aastal 10 protsenti, 56 miljoni euroni.

Moldovas ja Balkanimaadel tegutseva ettevõtte intressi-, maksude- ja kulumieelne kasum (EBITDA) kasvas 3,5 protsenti, 20,9 miljoni euroni, puhaskasum oli 5,2 miljonit eurot.

«Pandeemiast tulenevate liikumispiirangute ja laenumoratooriumite tõttu oli juba esimese kvartali lõpuks selge, et esialgseid eesmärke me ei täida. Meil oli plaan jõuliselt laieneda, kuid selle asemel keskendusime oma tehnoloogia arendusele, tagasimaksete kogumisele ja lõime puhvreid tulevaste laenukahjude kaitseks,» selgitas Iutecredit Europe juhataja Tarmo Sild.

«Näiteks võtsime Moldovas ja Albaanias kasutusele MyIute rakenduse, kus kliendid saavad kontaktivabalt meiega lepinguid sõlmida, ning juurutame kaardita sularahaautomaate,» rääkis Sild.

Silla sõnul lõpetas Iutecredit 2020. aasta siiski paremate tulemustega kui 2019. aastal: varade maht kasvas 10,3 protsenti, 117 miljoni euroni ning klientidele antud netolaenud ulatusid 79 miljoni euroni. Ettevõtte sularaha positsioon kasvas aastaga 19 miljoni euroni.

Iutecreditil on 130 000 aktiivset Mastercardi, järelmaksu- ja väikelaenuklienti Moldovas, Albaanias, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Põhja-Makedoonias.

Frankfurdi börsilt kaasati 10 miljonit

«Kasutasime eelmist aastat ka selleks, et arendada uusi finantstehnoloogiaid, mis võimaldavad meil kliente kiiremini ja paremini teenindada. Näiteks võtsime Moldovas ja Albaanias kasutusele MyIute rakenduse, kus kliendid saavad kontaktivabalt meiega lepinguid sõlmida, ning juurutame kaardita sularahaautomaate,» rääkis Sild.

Laienemisplaanide finantseerimiseks viis IuteCredit eelmisel aastal läbi 10 miljoni eurose lisaemissiooni Frankfurdi börsi reguleeritud nimekirjas. IuteCreditil on börsil 50 miljoni euro eest võlakirju.

Sild on 2021. aasta osas optimistlik. «Pandeemia seab kindlasti veel väljakutseid, kuid ootame, et tehtud investeeringud digitaalsetesse tehnoloogiatesse hakkavad meile tagasi tooma ja näeme ka laienemisvõimalusi teiste ettevõtete ülevõtmise teel. Lisaks plaanime taas hoogustada äritegevust Bulgaarias,» rääkis Sild.

Kuidas Balkanile jõuti?

«Me pakume järelmaksu ja makselahendusi ning meie tavaline klient on Balkani poolsaare inimene. Sealne vahe Eestiga on kauge ja päris suur. See on huvitav piirkond, mis koosneb eri rahvastest ja kultuuridest ning on väga kihistunud nii usuliselt kui ka ajalooliselt: paljudel on oma, ütleme, mingi vihavaen või liitlassuhe teistega,» selgitas Tarmo Sild sügisel Kuku raadio saates «Majandusruum» antud intervjuus.

Endine Arco Vara juht ja praegune kiirlaenuärimees Tarmo Sild.
Endine Arco Vara juht ja praegune kiirlaenuärimees Tarmo Sild. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp/scanpix Baltics

«Meie sattusime sinna sellepärast, et kunagi olime lihtsalt koos minu äripartneriga juhuslikult ühel äridelegatsiooni reisil kaasas. Eesti toonane peaminister Andrus Ansip käis Moldovas. Olime delegatsiooni liikmed ja meile hakkas seal meeldima, nii et otsustasime lihtsalt proovida – puhas ettevõtlus ja oportunism. Aga võib ehk ka öelda, et jumala sõrm,» lisas Sild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles