Saldoandmike infosüsteem läbis täieliku uuenduskuuri

PM Majandus
Copy
SALDO platvorm.
SALDO platvorm. Foto: Kuvatõmmis.

Riigi Tugiteenuste Keskus ja rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskus lõid koostöös Wisercatiga uue avaliku sektori saldoandmike infosüsteemi, mis aitab muu hulgas kaasa korruptsioonivastasele võitlusele. 

Viisteist aastat kasutusel olnud SALDO platvorm on nüüdsest kasutajasõbralikum, selle hooldamine on efektiivsem ning kogutav andmestik muudab riigi tegevuse läbipaistvamaks.

Pärast edukat testimist käivitati uus portaal 17. veebruarist ning kasutajad saavad andmeid portaali sisestada uuel aadressil saldo.rtk.ee.

SALDO portaali omaniku RTK majandustarkvara arenduse osakonna juhataja Marek Ilvese sõnul oli süsteemide uuendamise üks eesmärke muuta avaliku sektori maksed rohkem läbipaistvaks.

Uue saldoandmike süsteemiga kogutakse endiselt kõigi avaliku sektori üksuste raamatupidamise koondandmeid, mille alusel paneb RTK kokku riigi majandusaasta koondaruande ning mida statistikaamet kasutab üleriigilise statistika kokkupanemisel. Infosüsteemi aruanded on avalikud kõigi kodanike jaoks.

Uuendustekuuri raames viiakse süsteem üle vabavarale (litsentsitasuta tarkvara), mill eeliseks on madalamad ülalpidamis- ja väiksemad litsentsikulud. Kulude kokkuhoid võimaldab investeeringuid lisaarendustesse. «Kõikjal, kus võimalik, kaalume uute süsteemide arendamisel või mahukate muudatuste puhul esmalt vabavara,» selgitas RMIT äriteenuste osakonna juhataja Epp Laanepõld.

Vabavarale üleminek aitab hoida kokku ka süsteemide hoolduskulusid ning kasutada katkestustevabade paigalduste funktsionaalsust. See tähendab, et süsteemi parandused jõuavad kliendini kiiremini ning kasutajate töö üleminekul ühelt versioonilt teisele pole häiritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles