Valitsus lõpetab Louis Freeh' rahapesu-uurimise lepingu (47)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Rahandusministeerium palkas möödunud aastal Martin Helme (vasakul) juhtimisel rahapesutrahve püüdma FBI endise direktori Louis Freeh.
Rahandusministeerium palkas möödunud aastal Martin Helme (vasakul) juhtimisel rahapesutrahve püüdma FBI endise direktori Louis Freeh. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsus lõpetab kolme miljoni eurose mahuga õigusnõustaja lepingu Freeh Sporkin & Sullivan LLP'ga.

Tänasel valitsuskabineti nõupidamisel arutati, kuidas rahvusvahelistes rahapesu uurimistes kaitsta parimal moel Eesti riigi huve. Kuna tegu on eelkõige uurimismenetluste ja õigusabialase koostööga, otsustas valitsus anda juhtohjad Eesti esindamisele nendes uurimistes justiitsministeeriumile ja riigiprokuratuurile.

Rahandusministeeriumi teatel tugevneb lähikuudel Eesti ja USA vaheline õigusalane koostöö veelgi, sest USAs asub ametisse Eesti justiitsatašee.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul kinnitasid Eesti uurimis- ja järelevalveasutused, et neil on oma USA partneritega head ning tihedad otsekontaktid ja aktiivne koostöö rahapesu-uurimiste raames toimub ladusalt.

Välja maksti üle poole miljoni

Rahapesu-uurimisi puudutav infovahetus on siiani toimunud ja toimub ka edaspidi kahe riigi asutuste vahel otsesuhtlusena. Kasvamas on samuti Eesti riigi võimekus USAs justiitsvaldkonnas oma huve esindada, Eesti riik saadab lähikuudel USA-sse justiitsatašee. Tema üks olulisemaid ülesandeid on esindada ja kaitsta Eesti riigi huve suurtes rahapesu-uurimistes, et võimalusel ka tulevikus trahvide jagamisest osa saada.

Sõlmitud ja täna valitsuskabineti otsusel lõpetatud õigusabi lepingu maksimaalne kogumaht oli 3 miljonit eurot. Tänaseks päevaks on riik advokaadibüroole tasunud 581 500 eurot. Lepingu lõpetamisel vabanevad rahalised vahendid suunatakse muudeks rahapesuvastase võitlusega seotud tegevusteks.

Ministeerium tegi soolot

Möödunud aasta augustis avalikkuse ette jõudnud riigikantselei õigusloomeosakonna analüüs kinnitab, et rahandusministeerium, välisministeerium ja justiitsministeerium oleksid pidanud omavahelises koostöös leidma juriidilise esindaja USAs rahapesu kahjutasude väljanõudmise asjus.

Lõplikust otsusest jäid aga nii välis- kui ka justiitsministeerium kõrvale. Analüüsi järeldus on, et kuigi koostöö USA advokaadibürooga on vajalik, siis küsimärgid Freeh Sporkin & Sullivani lepingu puhul jäävad õhku, kirjutas Postimees.

Välisministeeriumi ja justiitsministeeriumi väitel kaasati nad otsinguprotsessi algfaasis taustauuringu tegemiseks, lisaks saadeti neile pakkumuse kutse ja lepinguprojekt, kuid sellega nende osa lõppes ja edasises advokaadibüroo valikuprotsessis nad ei osalenud. Ka ei teadnud nad, kellega leping lõpuks sõlmitakse.

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) on öelnud, et Eestit esindama palgatud advokaadibürool Freeh Sporkin & Sullivan pole suudetud tõestada mingit huvide konflikti ning ta ei näinud põhjust lepingut nendega lõpetada. Helme kinnitusel oli USA advokaadibüroo ühel siinsel kaastöötajal lepingu järgi ligipääs kõige madalama astme riigisaladustele.

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles