GRAAFIK Texase külmalainest ähvardab kujuneda üleilmne naftaturu kriis (4)

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Autojuhid Texases Round Rocki bensiinijaamas ootamas. Miljonid inimesed jäid arktilise külma ning tormi tõttu elektri ning soojata.
Autojuhid Texases Round Rocki bensiinijaamas ootamas. Miljonid inimesed jäid arktilise külma ning tormi tõttu elektri ning soojata. Foto: Scanpix/AFP

Käputäie USA osariikide elektri- ja soojakriisist on saamas maailma naftaturu šokk, sest enam kui neli miljonit barrelit ehk ligi 40 protsenti USA päevasest naftatootmisest seisab. Ja suurem osa maailmast alahindab selle mõju, kirjutab Bloomberg.

Maailma üks suuremaid nafta rafineerimiskeskusi on pidanud tootmist drastiliselt kärpima ning USA nafta teistesse maailmariikidesse viimine on olnud häiritud. «Turg alahindab Texases halbade ilmastikuolude tõttu kaotatud naftatoodangu hulka,» lausus  toorainehiiu Trafigura Group naftakauplemise juht Ben Luckock.

Põhjamere Brenti toornafta barreli hind kerkis täna ülespoole 65 dollarit. Sellist taset ei ole nähtud jaanurist saadik. Kümme kuud tagasi kukkus nafta hind Covid-19 pandeemia šokist põhjustatud nõudluse languse tõttu allapoole 16 dollari taset.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles