Luminori investeerimisjuht: aktsiaturgude suurim mõjutaja on USA majanduse turgutamise pakett

PM Majandus
Copy
Maaklerid New Yorgi börsil.
Maaklerid New Yorgi börsil. Foto: Scanpix/ REUTERS

Lähiajal on aktsiaturgude üks olulisemaid mõjutajad USA majanduse turgutamise pakett, tõdes Luminori investeerimis- ja riskianalüüsi tiimijuht Anton Skvortsov. 

Skvortsovi sõnul lisas USA plaan suunata majanduse elavdamisse veel 1,9 triljonit dollarit aktsiaturule eufooriat, kuid paradoksaalselt tekkis jaanuari teises pooles aktsiaturgudel hoopis müügilaine.

Aasta algas siiski positiivses meeleolus: 2020. aasta lõpus alanud hinnarallit toetasid jätkuvalt majanduse toetamise fiskaalmeetmed, koroonaviiruse-vastase vaktsineerimise algus, ettevõtete üsna head majandustulemused ja Joe Bideni ning demokraatide võimuletulek USAs. «Hinnatõusu nullis jaanuari viimane nädal, kus teatud aktsiate lühikeseks müüdud positsioonide katmiseks tekkinud ostusurve muutis investorid juba niigi üleostetud turu haavatavuse suhtes ettevaatlikuks,» rääkis Skvortsov.

Toetuspakett ei pruugi hästi mõjuda

«Kuigi USA valitsuse uue toetuspaketi väljatoomine on nii majanduse kui ka puuduses inimeste seisukohalt õilis, ei pruugi seekord fiskaalmeetmed finantsturgudele ega nende stabiilsusele enam hästi mõjuda,» märkis ta. Selle peamine põhjus on Skvortsovi sõnul tõsiasi, et valitsuse kulutusi tuleb rahastada ning see on võimalik kahel viisil – kas makse tõstes või täiendavaid riigivõlakirju emiteerides.

Jaanuari lõpu seisuga oli iPhone’i rakenduste poest AppStore enim alla laaditud äpp tasuta kauplemisrakendus Robinhood, mis võimaldab kiiresti ja tasuta kaubelda.

«Maksutõus on aktsiahindade seisukohalt kindlasti negatiivse mõjuga. USA valitsuse teine võimalus on finantseerida täiendavaid kulutusi uusi riigivõlakirju emiteerides. Kui kogu emissiooni omandab Föderaalreserv, pole koheseid negatiivseid tagajärgi turgudel oodata. Vastasel juhul kasvab turul riigivõlakirjade pakkumine, mis toob kaasa intressitõusu,» selgitas Skvortsov.

Lisaks tekitavad liiga suured fiskaalstiimulid elanike hulgas soovi kaubelda aktsiatega kiire kasu teenimise lootuses. Seda eriti praeguses olukorras, kus paljudel inimestel on vähem tööd ja rohkem vaba aega ning samal ajal saavad nad valitsuselt toetusi. «Jaanuari lõpu seisuga oli iPhone’i rakenduste poest AppStore enim alla laaditud äpp tasuta kauplemisrakendus Robinhood, mis võimaldab kiiresti ja tasuta kaubelda,» nentis Skvortsov.

Paljud turule sisenenud väikekauplejad läksid veel sammu kaugemale ja tegid teatud aktsiate sihitud ühisoste. Eriti torkas see silma ettevõtte Gamestopi puhul, mille hind kasvas umbes kahe nädalaga 2700%. Tavaliselt ei ole paari väiksema aktsiaga toimuv kogu turu seisukohalt niivõrd oluline, kuid kui väga suure hulga ettevõtete hind hakkab korraga päeva jooksul 20–100% võrra kõikuma, satub finantsturgude stabiilsus ohtu.

«Nii on Gamestopi saaga tõttu paljud edukad riskifondid juba teatanud jaanuari kahekohalistest kahjuminumbritest, mida varem poleks keegi oodata osanud,» nentis Skvortsov ja lisas, et kui investeerimiseufooria jätkub, ei saa välistada, et mida edasi, seda enam hakkavad baasnäitajate asemel üha suurema hulga aktsiate hinda mõjutama puht spekulatiivsed trendid.

Veebruaris on Skvortsovi sõnul kõige olulisem jälgida poliitilisi otsuseid USAs, ennekõike uue fiskaalmeetmete paketi ettevalmistust. «Lisaks saame loodetavasti enam selgust koroonaviiruse edasise leviku ja vaktsineerimistrendide kohta,» ütles Skvortsov.

Seoses viivitustega vaktsiinide jaotamisel, eriti Euroopas, on jaanuari lõpus veel vara teha järeldusi piirangumeetmete võimaliku lõppemise ja tavapärase elu juurde naasmise võimaluste kohta. Veebruaris võib olukord muutuda ning see mõjutab omakorda ka finantsturge, tõdes Skvortsov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles