Cameron noomis Davosis teravalt euroala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron majandusfoorumil.
David Cameron majandusfoorumil. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron noomis eile Davosis Maailma Majandusfoorumil teravalt Saksamaad, kutsudes viimast üles andma eurokriisi lahendamiseks oluliselt rohkem ressursse ja tagatisi. 

Cameron rõhutas, et teatud edusammudele vaatamata – pidades silmas Euroopa Keskpanga poolt pankadele pakutud laenuraha – on poliitikud kaugel kriisi põhiprobleemide lahendamisest.

Ta kurjustas euroala liidritega, et nood lubavad oma tähelepanul hajuda kõrvalistele asjadele nagu näiteks finantstehingute maksule, mida nimetas «täielikuks hullumeelsuseks».

Cameron kutsus euroala üles püstitama palju tugevamat nakkuse-vastast tulemüüri ning võtma kasutusele ühiseid võlakirju. Tugevad euroriigid peaksid kärpima oma kaubandusülejääke võrdväärselt kriisiriikide pingutustega puudujääkide vähendamisel.

Sama meelt on paljud Briti ja USA delegaadid Davosis, kes on kritiseerinud Saksmaad selle eest, et viimane üritab teisi maid «saksapärasemaks» muuta, ilma et üritaks ise oma «saksapärasust» tagasi tõmmata – importides rohkem ja lastes kaubandusülejäägil väheneda.

«Jah, karm eelarvedistsipliin on ülimalt oluline. Kuid probleem on ka kaubanduspuudujääkides, mitte üksnes eelarvepuudujääkides,» ütles Cameron.

Briti peaministri kõnele oli kolmapäeval eelnenud Saksa kantsleri Angela Merkeli sõnavõtt, kes tõrjus tagasi üleskutsed anda euro toetamiseks rohkem raha. Kuigi ka Merkel tunnistas, et kasinusest üksi ei piisa, rõhutas ta, et europerifeeria muremajandused peavad kehtestama struktuurseid reforme ja tõstma oma konkurentsivõimet.

Pankurid ja investorid on tänavu küll eurokriisi suhtes märgatavalt optimistlikumad, kuid Cameron jäi siiski eriarvamusele.

«Olgem siiski ausad,» ütles ta. «Kriisi raskus rõhub siiani raskelt ärikindlust ja investeeringuid... nõudes kiireid ja otsustavaid samme.»

Cameron ühines Rahvusvahelise Valuutafondi üleskutsega püstitada tugevam tulemüür kaitsmaks neid riike, millel on raskusi oma eelarvepuudujääkide finantseerimisega, kuid millel pole pikaajalisi maksevõime probleeme. Pikemas perspektiivis vajab euroala Cameroni sõnutsi keskpanka, mis alati euro eest seisaks, tihedamat majanduslikku integratsiooni ning kollektiivseid võlakirju.

«Ma ei väida, et euroalal mõni neist asjadest puudu oleks,» ütles Cameron. «Nad kõik on puudu.»

Kõige enam ärritab Berliini kindlasti aga Cameroni üleskutse lubada kaubandusülejäägil väheneda.

«Nagu [Itaalia peaminister] Mario Monti ütles: kriisiriikide kasinuse mündi teine pool on, et kaubandusülejäägiga riigid peavad tõsimeeli eurot toetama,» ütles Cameron. «Samas ma ei väida, et see oleks kerge. Pigem vastupidi.»

Saksamaad kutsub eurovõlakirjade ideed toetama ka IMFi juht Christine Lagarde. Berliinist ei paista aga seni mingit meelemuutust.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles