Jäämurdjad on jäässe kinni jäänud laevu abistanud juba 50 korral

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Eva-316 jõudis Pärnu sadamasse 17. jaanuaril ning abistab laevu Pärnu ning Liivi lahel
Eva-316 jõudis Pärnu sadamasse 17. jaanuaril ning abistab laevu Pärnu ning Liivi lahel Foto: Pärnu Postimees

Jäämurdjatel EVA-316 ja Botnica on seoses külma talvega jätkuvalt tegemist ning kuu aja jooksul on Pärnu, Kunda ja Sillamäe sadamaid külastavatele laevadele abi osutatud 50 korral.

Jäämurde algusest 17. jaanuaril on transpordiameti laev EVA-316 Pärnu lahes jäämurdeteenust osutanud 33 korda, eelmisel nädalal teenindati 3 laeva. Abistatavate laevadega konvois sõitmise distantsid kõiguvad Pärnus 15–17 miili vahel. Pärnu lahes on jääpiir nädala alguse seisuga umbes 25 miili Pärnu sadama muulidest. Tänu põhjakaarte tuulele on jää ühtlaselt laotunud ja võimsama peamasinaga laevad saavad sadamast väljumisega iseseisvalt hakkama, teatas transpordiamet.

Mitmeotstarbeline laev Botnica on Soome lahes alates eelmise nädala teisipäevast jäämurdeteenust osutanud juba 17 korda. Laevadega konvois sõitmise distantsid varieeruvad seal 35–57 miili vahel. Kunda ja Sillamäe piirkonnas on jääolud väga keerulised, kuna jää on tugev ja kohati tugevalt rüsistunud ja ladestunud, mistõttu on laevadel iseseisvalt piirkonnas liikumisega raskusi. Jää paksus varieerub piirkonnas 15–20 cm vahel ning jääala laius kaldast on ligikaudu 20 meremiili.

Transpordiameti merenduse ja veeteede teenistuse direktori asetäitja Kaidi Katuse sõnul võib prognoosida, et tõenäoliselt kestavad jäämurdetööd ka märtsikuus, kuna praegu ei ole ilmaennustuses näha tuulesuuna muutust lõunakaarde ega temperatuuride suurt tõusu.

Transpordiamet teenindab jäämurdjatega Muuga, Tallinna, Kopli lahe sadamaid, Paldiski Põhja- ja Lõunasadamat, Kunda ja Sillamäe sadamat. Sadamaid teenindatakse kuni sadama akvatooriumini. Lisaks teenindatakse Pärnu sadamasse tulevaid ja sealt väljuvaid laevu Pärnu sadama lootsipoist kuni jääpiirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles