Saage tuttavaks – see on riik, kus varamaksud juba ammu töötavad (5)

Liina Laks
, reporter
Copy
Šveitsi Alpid. Šveitsi riik saab varamaksude näol aastas ligikaudu 7 miljardit franki (ca 6,5 mld eurot) lisatulu.
Šveitsi Alpid. Šveitsi riik saab varamaksude näol aastas ligikaudu 7 miljardit franki (ca 6,5 mld eurot) lisatulu. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Eelarveaugust väljaronimiseks on Eestis teemaks tõusnud varamaksud. Teema on välja toonud peaministri majandusnõunik Ardo Hansson ja ärimees Viljar Arakas. Kui idee peamine vastuargument on, et sel juhul põgenevad rikkad riigist, siis on üks Euroopa riik, kus see süsteem tundub hästi töötavat.

Kui möödunud aastal püüti Šveitsis Zugi kantonis vähendada varamaksu, siis see läbi ei läinud. Zug on Šveitsis tuntud kui madala maksukoormusega kanton, sellest lõikavad kasu eelkõige sinna registreeritud suurfirmad, nagu Glencore ja riskikapitalifondid, kirjutab Bloomberg.

Šveits kasseerib juba aastaid varamaksu ning edukalt: arvet peetakse inimese varade üle alates aktsiatest ja lõpetades lehmadega. Igal aastal tuleb omanikul kantonile nende pealt protsenti maksta. Näiteks veise pealt on varamaksuks määratud 2000 franki (1850 eurot). Eesli eest kasseeritakse 500 franki (460 eurot).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles