Graafik ⟩ Käre pakane toob kõrge elektrihinna (8)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Sel nädalal on elektri börsihinnad olnud kõrged, kuna külma ilma tõttu on elektrinõudlus suurem.
Sel nädalal on elektri börsihinnad olnud kõrged, kuna külma ilma tõttu on elektrinõudlus suurem. Foto: Sander Ilvest

Külma ilma tõttu on sel nädalal elektri börsihinnad Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas olnud suurenenud tarbimise tõttu tavapärasest kõrgemad.

Reedene päeva keskmine hind langes võrreldes neljapäevaga 17,3 protsenti, 82,48 euro tasemele megavatt-tunni eest, kuid hommikul küündib börsihind neljal tunnil üle 100 euro, ulatudes vahemikus 09.00–10.00 pea 250 euroni.

Sarnaselt neljapäevaga on ka reedel kõige kallim elekter hommikul vahemikus kell 08.00–12.00.

 

Sel nädalal on päeva keskmine hind Eesti hinnapiirkonnas kõikunud esmaspäeva 59,13 euro ja neljapäeva 99,72 euro vahel. Möödunud aasta keskmine hind oli näiteks 33,69 eurot, jaanuaris 53,55 eurot. Detsembris oli ka päev, mil Soome Olkiluoto tuumajaama teise reaktori seisaku tõttu küündis päeva keskmine hind 107,42 euroni megavatt-tunni eest.

10. juunil oli vahemikus kell 08.00 kuni 16.00 börsihind Eesti hinnapiirkonnas 200-255 euro megavatt-tunnist. Toona põhjustas kõrget hinda Leedu ja Rootsi vahelise elektrikaabli rike, Eesti ja Soome vahelise Estlink 1 hooldustööde tõttu oli selle võimsusest saadaval tavapärasega võrreldes kaks kolmandikku ning Lätis kukkus kõrgepingekaabli lühise tõttu tootmisest välja täisvõimsusel töötanud gaasielektrijaam.

Kuna lisaks külmale ilmale prognoositakse ka madalat tuuleenergia toodangut, pääsevad kõrgema nõudluse ja börsihinna oludes turule ka fossiilkütustel töötavad elektrijaamad. Näiteks põlevkivijaamade konkurentsivõimet on viimastel aastatel oluliselt vähendanud CO2-kvoot, mille tonn on viimastel päevadel maksnud pea 40 eurot tonnist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles