Euroopa Komisjon langetas Eesti majanduskasvu prognoosi (2)

BNS
Copy
Lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees.
Lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Euroopa Komisjon langetas tänavust majanduskasvu prognoosi, kuna suures osas Euroopas kehtivad koroonaviiruse pandeemia tõttu endiselt piirangud. Eestile ennustab komisjon seejuures 2021. aastaks 2,6-protsendist kasvu. 

Komisjoni möödunud novembris avaldatud sügisese majandusprognoosi kohaselt oleks Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu tõusnud 3,4 protsenti ja möödunud aastal langenud 4,6 protsenti. 

2021. aasta talvise majandusprognoosi kohaselt vähenes Eesti SKT eelmisel aastal aga hinnanguliselt 3 protsenti, mis on vähem, kui enamikus liikmesriikides, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Küllalt vastupidavad on komisjoni hinnangul kriisis olnud eratarbimine ja eksport.

Tööpuudus suurenes eelkõige Covid-19 piirangutest enimmõjutatud sektorites – majutuses ja toitlustuses. Kuna sügisesed piirangud olid kevadistest leebemad, jäi ka mõju SKTle kardetust väiksemaks.

Kui piirangute järkjärgulise vähendamise korral oodatakse Eestis sel aastal SKT 2,6-protsendist kasvu, siis 2022. aastal peaks taastumine hoogustuma ja SKT kasv peaks küündima 4 protsendini. Kasvu mootorina nähakse peamiselt eratarbimist ja investeeringuid, kuna majapidamiste rahaline olukord on jäänud vaatamata kriisile küllalt heaks.

Inflatsioon, mis 2020. aastal oli korraks negatiivne ja aasta kokkuvõttes 0,6 protsenti, jääb tööturu madalseisust mõjutatuna 2021. aastal napilt üle ühe protsendi. 2022. aastal peaks aga inflatsioon komisjoni prognoosi kohaselt tõusma üle kahe protsendi seoses eratarbimise kasvu ja kütuseaktsiisi tõusuga.   

Euroala majandus kasvab prognoosi järgi nii 2021. kui ka 2022. aastal 3,8 protsenti, Euroopa Liidu (EL) majandus kasvab 2021. aastal 3,7 protsenti ja 2022. aastal 3,9 protsenti. 

Seejuures peaks euroala ja ELi majandus saavutama kriisieelse tootlikkuse varem kui 2020. aasta sügiseses majandusprognoosis eeldatud – peamiselt tänu 2021. aasta teiseks pooleks ja 2022. aastaks prognoositust kiiremale majanduskasvule. 

2020. aasta kolmandas kvartalis kiiresti taastuma hakanud majandustegevus vähenes neljandas kvartalis taas, sest pandeemia teise lainega võitlemiseks kehtestati uuesti piiranguid. Kuni need meetmed kehtivad, väheneb ELi ja euroala majandus 2021. aasta esimeses kvartalis komisjoni hinnangul eeldatavasti veelgi.

Majanduskasv peaks taastuma kevadel ja hoogustuma suvel ühes vaktsineerimise edenemise ja piirangute järkjärgulise lõdvendamisega. Majanduse taastumist toetavad ka maailmamajanduse paremad väljavaated.

Inflatsioon peaks prognoosi järgi euroalal suurenema 0,3 protsendilt 2020. aastal 1,4 protsendini 2021. aastal ning seejärel pisut vähenema, jõudes 2022. aastal 1,3 protsendile. Majanduse aeglasem taastumine pidurdab nõudluse survet hindadele.

2021. aastal suureneb see siiski ajutiselt energiainflatsiooni ja maksukohanduste mõjul, eriti Saksamaal, samuti seetõttu, et kitsaskohad tarneahelas ei jõua vastata taastuvale nõudlusele. 2022. aastal, kui tarneahelad saavad paika ja energiainflatsiooni mõju hajub, peaks inflatsioon taas aeglustuma.

Pandeemia majanduslik mõju on komisjoni teatel liikmesriigiti endiselt ebaühtlane ning prognooside kohaselt on taastumise tempo samuti väga erinev. Seejuures on prognoosiga seotud riskid sügisega võrreldes tasakaalustatumad, kuigi endiselt suured, olles peamiselt seotud pandeemia arengu ja vaktsineerimise eduga. 

2021. aasta talvise majandusprognoosiga ajakohastatakse 2020. aasta sügisest majandusprognoosi, mis esitati 2020. aasta novembris. 

Prognoosi paikapidavus oleneb kahest pandeemiaga seotud tehnilisest eeldusest. Esiteks eeldatakse, et pärast piirangute märkimisväärset karmistamist 2020. aasta neljandas kvartalis kehtivad 2021. aasta esimeses kvartalis jätkuvalt ranged piirangud.

Prognoosis eeldatakse, et piiranguid hakatakse lõdvendama teise kvartali lõpu poole alguses aegamööda ja seejärel tuntavamalt aasta teises pooles, mil haavatavam osa elanikkonnast ja järjest suurem osa täiskasvanutest peaks olema vaktsineeritud. Teiseks eeldatakse, et piirangud on ka 2021. aasta lõpu poole minimaalsed ja 2022. aastal kehtivad vaid sihipärased valdkondlikud piirangud.

Euroopa Komisjoni järgmine prognoos on 2021. aasta kevadine majandusprognoos mais.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles