Soome on mures: tuleb leida 30 000 tervishoiutöötajat

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Eakate hooldus.
Eakate hooldus. Foto: Scanpix/ ZUMAPRESS.com

Kolmandik Soome omavalitsustest on tervishoiutöötajate leidmisega hädas ning aastaks 2030 on vananeva elanikkonna ning sotsiaalhoolekande seaduse plaanitavatest muudatustest tingitud kasvava nõudluse täitmiseks tarvis leida lisaks 30 000 meditsiiniõde, kirjutab Yle.

Plaanitava seadusemuudatuse kohaselt peaks eakate hooldusega tegelevates asutustes olema ööpäevaringselt kümne elaniku kohta seitse töötajat.  See on aga toonud põhjanaabrite juures tõsise mure, kust vajalikul hulgal meditsiiniõdesid leida.

«Juba sellel aastakümnel on tarvis palgata suur hulk õdesid, 2030ndatel kasvab nõudlus veelgi kiiremini, sest hooldusteenuste klientide arv kasvab,» lausus Jyväskylä  ülikooli sotsiaalpoliitika professor Teppo Kröger.

Praegu on eakate hoolduses hõivatud umbes 50 000 inimest.

Palgad ei kutsu eriala valima

Kuigi tööjõu leidmisega on olnud probleeme ka varem, muutuvad need järjest tõsisemaks, sest noored ei ole tervishoiuga, eriti vanemaealiste hooldusega seotud erialade omandamisest huvitatud. «Eakate eest hoolitsemine ei ole täna aktraktiivne karjäärivõimalus,» lausus meditsiinõde Annika Asla.

Krögeri sõnul peegeldavad töötajate leidmise raskused selgelt seda, et töötajad on oma iseseisvat otsustusõigust kaotanud ning lisaks ei vasta hooldustöötajate palk töötajate ootustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles