Investor Mari aasta esimene kuu möödus päris hea hooga

Investor Mari
Copy
Investor Mari
Investor Mari Foto: .

Aasta esimene kuu läks mul päris hästi, tänan küsimast. Portfell kasvas 3,43 protsenti. Kahanes ainult Tallinki aktsiate hind – üle kuue protsendi – ja veidi ka LHV võlakirjade väärtus. Kõvemad tõusjad olid aga ka mõlemad Eestist, nii Harju Elekter kui ka Merko Ehitus läksid üle 12 protsendi kallimaks.

Jaanuari viimasel nädalal läks muidugi turgudel asi põnevaks. Hulk aktsiakauplejaid otsustas Wall Streeti suurtele poistele kambaka teha ja tekitas börsil parajat segadust. Mingid aktsiad kihutasid taevastesse kõrgustesse ja tulid pärast sel nädalal jälle kolinal alla tagasi.

Mõni ehk tunneb huvi, miks mina sellise tralliga kaasa ei taha minna ja siin igavalt kuust kuusse oma ühtede ja samade aktsiate hinnamuutusi lahkan. Vastan ausalt, et mina ei saa sellest päevakauplemise peenest kunstist aru ka rahulikumal ajal.

Foto: Pm

Üks sõbrants õpib kah päevakauplemist ja näitas mulle oma graafikuid, kus mingi aktsia kurss käis üles-alla kuis jumal juhatas, nagu nad ikka käivad. Tema oli oma arvutiprogrammiga sinna mingid jooned juurde vedanud ja jahvatas midagi murdepunktidest, toetus­tasemetest ja ma ei tea veel millest.

Niipalju sain aru, et ta üritas nende graafikutele tõmmatud joontega välja arvutada, kus aktsiahinna tõus või langus peatub, kus võiks tõus languseks pöörata ja vastupidi.

No ma ei tea. See kõik meenutab üht tuttavat astroloogi, kellel on taevakaart, kuhu ta ka mingeid jooni veab. Sellest ma isegi saan peaaegu aru, et kuna taevakehade liikumises on oma seaduspärad, siis on inimesed ikka püüdnud leida ilmselt olematuid seoseid selle ja maapealse elu keerdkäikude vahel.

Aktsiakauplemises aga otsib rahvas seaduspära sealt, kus seda pole. Ehk olen vanamoodne, aga mulle tundub see küll veel jaburam kui astroloogia.

Sellel nädalal avastas näiteks ports investoreid, et Harju Elekter on alates aastast 2015 olnud Skeleton Technologiesi osanik, ja aktsia kerkis selle peale ligemale 50 protsenti. Ei no mis mul saaks selle vastu olla, ma olen ammu teadnud, et Harju Elekter on hea firma, ja mul on ka juba tükk aega selle aktsiaid. Aga palju õnne neile, kes sellises keskkonnas midagi arvutavad.

Mõni tuleb nüüd kindlasti ütlema, et ega ma saa siinse pisikese börsi väikeste ettevõtete väärtpabereid võrrelda USA hiiglaslikel aktsiaturgudel toimuvaga. Ikka saan, pole sealne mõtlemine nii erinev tuhkagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles