Eesti Pank väljastas neljandas kvartalis 319 miljonit eurot sularaha

BNS
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Pank väljastas 2020. aasta neljandas kvartalis ringlusesse enam kui 317 miljoni euro väärtuses pangatähti ja kahe miljoni euro väärtuses münte, samal ajal tagastati keskpanka 249 miljoni euro väärtuses pangatähti.

Eesti Panga sularaha analüütik-ekspert Martti Näksi märkis pressiteates, et kvartali kokkuvõttes oli netoemissioon ehk väljastatud ja tagastatud pangatähtede vahe ligikaudu 68 miljonit eurot, mida on 1,8 protsenti enam kui 2019. aasta samas kvartalis.

«Kõige suurem nõudlus on jätkuvalt 50-euroste kupüüride järele, mis moodustavad ligikaudu poole kõigist väljastatud pangatähtedest,» ütles Näksi.

Eestis on 718 sularahaautomaati, millest 209 on sularaha sissemakse võimalusega. Sularaha vahetamise võimalus on olemas 29 pangakontoris. Neljandas kvartalis võeti sularahaautomaatidest sularaha välja 6,6 miljonil korral 905 miljoni euro väärtuses, näitajad kahanesid kolmanda kvartaliga võrreldes vastavalt 10,8 protsenti ja 5 protsenti. Sularaha sissemaksetehinguid tehti neljandas kvartalis 480 miljoni väärtuses ehk kvartalivõrdluses 3,3 protsenti vähem.

«Mitmed ettevõtted, nagu Coop, Olerex ja Tartu Terminal pakuvad inimestele võimalust võtta sularaha välja poekassast. See parandab sularaha kättesaadavust maapiirkondades,» märkis analüütik. Neljandas kvartalis võeti poekassast sularaha välja enam kui 38 000 korral koguväärtuses ligi 1,7 miljonit eurot.

Eesti Pank väljastab käibemünte ringlusesse vastavalt nõudlusele. 2020. aasta neljandas kvartalis väljastati 6,1 miljonit münti 2 miljoni euro väärtuses ning tagastati 2,2 miljonit münti 1,5 miljoni euro väärtuses. Neljandas kvartalis väljastatud müntidest 49 protsenti moodustasid ühe- ja kahesendised. 

Näksi tõi välja, et Eesti Pank vahetab jätkuvalt Eesti krooni pangatähti ja münte eurodeks. «2020. aasta neljandas kvartalis tehti 200 vahetustehingut, mille käigus vahetati ligi 51 000 euro väärtuses kroonisularaha,» sõnas ta.

Ringlusest on tagasi tulemata 28,5 miljonit kroonipangatähte ja 320 miljonit kroonimünti koguväärtusega 44,4 miljonit eurot. Kuigi aegade jooksul on ringluses olevast kroonisularahast mingi osa jäädavalt kadunud või hävinenud, on inimestel vahetusvõimalus endiselt olemas.

Eesti Pank vahetab ümber rikutud ja kahjustada saanud europangatähti ja -münte. 2020. aasta neljandas kvartalis viidi Näksi sõnul läbi 39 ekspertiisi, mille käigus analüüsiti 210 pangatähe ehtsust ning määratleti sularahal olevate kahjustuste ulatus. Ümbervahetamisele kuuluvad pangatähed, millest on säilinud enam kui 50 protsenti. Kahjustatud pangatähed kõrvaldatakse ringlusest ning hävitatakse.

Eesti kohtuekspertiisi instituudi andmetel registreeriti Eestis 2020. aasta neljandas kvartalis 60 võltsitud europangatähte, millest suurema osa moodustasid 20- ja 50-eurosed pangatähed. Samal perioodil tuvastati 27 mündivõltsingut. «Eestis avastatud võltsingute arv on nii absoluutarvult kui ka võrdlusena ringlusesse lastud ehtsate pangatähtede ja müntide arvuga euroalal kõige väiksem,» ütles keskpanga analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles