Eesti ettevõte hakkab kosmosest jalgpalliväljakuid uurima

PM Majandus
Copy
Proekspert hakkab satelliidifotodelt jalgpalliväljakute kattematerjali tuvastama.
Proekspert hakkab satelliidifotodelt jalgpalliväljakute kattematerjali tuvastama. Foto: Scanpix/AFP

Eesti infotehnoloogiafirma Proekspert sõlmis lepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA) ning hakkab tuvastama satelliidipiltide abil jalgpalliväljakuid ja nende kattematerjali. 

Projekti käigus loob Proekspert masinõppe meetoditega äritarkvara, mis kasutab Euroopa Kosmoseagentuuri satelliitidelt pärinevat pildimaterjali, et tuvastada jalgpalliväljakuid ja nende kattematerjali. Spordiväljakute kattematerjal ja selle seisund pakub eelkõige huvi rahvusvahelistele väljakute kattematerjali tootjatele.

«Sama tehnoloogiat saab rakendada ka muude objektide tuvastamiseks ja kombineerida teiste tehnoloogiatega. Lahendust pisut muutes võib rakendada näiteks põllumajanduses, loodushoius, regionaalsete sotsiaalsete ja spordiobjektide planeerimisel,» sõnas Proeksperdi äriarendaja Henry Aljand.

Proeksperdil on veel käsil mitmeid ESA projekte, mille fookuses on tehisintellekti kasutamine kosmoseaparatuuri kvaliteedi ja tootmisefektiivsuse tõstmiseks. «Kaasaja kosmosemissioonid muutuvad üha pikemaks ja seepärast on oluline ka, et aparatuuri efektiivne eluiga kosmoses pikeneks, kuna nende hooldamine ja parandamine on ülimalt kulukas, sageli võimatu,» lisas Aljand.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juhi Paul Liiase sõnul on Proeksperdi leping suurepärane näide kosmosevaldkonna tehnoloogiate rakendamisest tavapärases ärikeskkonnas. 

Proeksperdi projekti toetanud ESA ärirakenduste programm võimaldab ettevõtetel saada innovaatiliste äriideede jaoks kaasrahastust. Tegemist on esimese Eesti ettevõtte lepinguga ESA turulähedaste kosmosetehnoloogiatoodete ja teenuste arendamist toetavas ärirakenduste (ESA Business Applications) programmis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles