Kolmandik II sambast lahkujatest tahab ise investeerida

PM Majandus
Copy
Raha.
Raha. Foto: Scanpix/imago
  • Kogutud raha saab investeerida ka pensionisambas jätkates
  • Sambas jätkates ei kaota investeerimise korral 20 protsenti kogutud summast
  • Soovitav on ära oodata aprillikuu

Teisest pensionisambast lahkujad põhjendavad oma otsust kas sooviga ise investeerida või vajadusega maksta arveid ja täita teisi rahalisi kohustusi, näitab SEB pensioniuuring.

Teisest sambast lahkujatest kavatseb 33 protsenti raha ise investeerida. Oodatult kõige kõrgem on investeerimisvalmidus nooremates vanuserühmades, ulatudes üle 50 protsendi vastajatest, ning väheneb vanuse kasvades.

Pensionisüsteemi välisele investeerimisele mõtlevad teistest rohkem II sambast lahkujad, kellel on suurem sissetulek.

«Ise oma pensioniraha investeerida on teretulnud mõte, kuid seda saab teha ka II sambas jätkates. Pensionireform annab hea võimaluse avada II samba soodustusi kaotamata spetsiaalne pensioni investeerimiskonto (PIK) ning nii ise oma pensionivara juhtida. Nii ei kaota inimene tulumaksu tõttu 20 protsenti II sambasse kogutud summast ning mis peamine, riik jätkab sissemakseid ka PIKi kasutamise korral,» selgitas SEB Life and Pension Baltic Eesti filiaali juht Triin Messimas. Seega ei tasu tema sõnul raha väljavõtmise avalduse esitamisega kiirustada ning tuleks oodata ära aprillikuu.

«Siis saab avada PIKi, millesse edaspidi suunata II samba sissemaksed ning soovi korral ka kogunenud II samba vara. Siis saab asuda ise oma investeerimisotsuste eest vastutama,» lausus Messimas. 

Sambaraha plaanitakse laenude ja igapäevakulude katteks

Vastanutest 29 protsenti ütles, et nad peavad katma oma rahalisi kohustusi ja igapäevakulusid, kusjuures eestikeelsetest vastajatest nimetas seda põhjust 23 protsenti ja muukeelsetest 52 protsenti.

«Finantsstressi vähendamine on üks võimalus, kuid see võib olla ajutine, mitte jätkusuutlik lahendus. Pigem võiks mõelda, kuidas tagada endale rahaline turvatunne nii täna kui ka pensioniajaks, mil sissetulekud märgatavalt vähenevad,» rääkis Messimas.  

Juhul kui klient soovib II samba rahast maksta tagasi oma laene ja liisinguid, siis soovitab Messimas pöörduda panga poole, kes aitab välja arvutada sellise tehingu kasulikkuse, sõltuvalt kohustuse intressimäärast jm teguritest.

Inimesed teavad varasemast paremini, kui palju neil II sambas raha on

Kui 2019. aastal toimunud SEB uuringus teadis 68 protsenti vastanutest, kui palju nad II sambasse olid raha kogunud, siis nüüdseks oli see näitaja tõusnud 81 protsendini. Rohkem teatakse ka, mis fondi investeeritakse: varasema 52 protsendi asemel on valitud fondiga kursis 64 protsenti. Oma fondi tootlust teab vaid 10 protsenti vastanutest (2019. aastal seitse protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles