LHV kliendid ei saanud peadpööritava hinnatõusu teinud Gamestopi aktsiat osta (1)

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Gamestop plaanib tänavu sulgeda 450 kauplust, kuid nende aktsia on teinud tähelennu.
Gamestop plaanib tänavu sulgeda 450 kauplust, kuid nende aktsia on teinud tähelennu. Foto: Tannen Maury/EPA/Scanpix

LHV vahendusel ei saa samuti peadpööritava hinnatõusu teinud videomängude müüja Gamestopi ning teiste väikeinvestoritest protsestiinvestorite huviorbiidis olevaid aktsiaid osta, sest nende partnerfirma on selle peatanud. Hetkel saab aktsiaid osta, kuid kas see ka päeva lõpuni nii on, pole veel kindel. 

LHV maaklertegevuse juht Sander Pikkeli kinnitusel müügiorderite edastamist ei piiratud ja LHV klientidel oli võimalik oma positsioonidest soovi korral väljuda.

Ta möönis, et viimastel kauplemispäevadel on piirangud nii Gamestopi kui teiste aktsiate ostmisel tekitanud palju küsimusi.  

Pikkel selgitas, et LHV on otseliige ainult Balti börsidel ning välisturgudel tehingute tegemiseks kasutatakse teiste maaklerfirmade teenuseid. Seetõttu sõltutakse üsna palju nende poolt seatud piirangutest kaubeldavatele väärtpaberitele.

Piirangute puhul käib jutt aktsiatest mille osas on tohutu väikeinvestorite ostuhuvi, et ajada aktsiahinnad lühikeseksmüüjate arvelt ülikõrgeks.

Pikkel selgitas, et LHV-l ei ole kahjuks võimalik oma välismaaklerite ette kirjutada, et milliseid instrumente nad peavad millises mahus pakkuma. «Samas ei ole me kindlasti olukorraga rahul ning otsime lisaselgitusi ja lahendusi,» lausus Pikkel, lisades, et nende  soov on pakkuda oma klientidele võimalikult laia väärtpaberite valikut.

«Jälgime olukorda aktiivselt ja juhul kui LHV välismaakler taasavab Gamestopi ostuorderite edastamise, siis avame selle kohe ka LHV klientidele,» kinnitas ta.

LHV praegune välismaakler põhjendas ostupiirangut juhatuse otsusega. «Täpsemaid põhjendusi meil ei ole, kuid me võime aimata, et maakler ei taha lubada jaeklientidel osta instrumenti, mille osas on oht, et instrumendi turuhind on ajutiselt «üles pumbatud» ning mis varem või hiljem kukub allapoole,» rääkis Pikkel.

Ta tõi näiteks, et eile turu alguses Gamestopi aktsiat ostnud kliendi soetatud aktsiapaki vääärtus oleks kauplemispäeva lõpus olnud 44% madalam. «Kas ja kui legaalsed sellised piirangud on, selgub peagi USA järelevalveasutuste juurdluse tulemusel,» lausus Pikkel.

LHV-l on lõpusirgel läbirääkimised uue välismaakleri leidmiseks, et USA turgudel kaubelda. Pikkeli kinnitusel ei ole uus koostööpartner nende info kohaselt sarnaseid piiranguid kehtestanud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles