USA majandus viimases kvartalis pidurdus, kuid aasta tulemus üllatas

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Kaubamaja sulgemise teade Bostonis oktoobris.
Kaubamaja sulgemise teade Bostonis oktoobris. Foto: Scanpix/AP

USA majanduse taastumine eelmise aasta viimases kvartalis küll pidurdus, kuid ei kukkunud siiski kokku, mis lubab sellel aastal loota tugevamat kasvu, kirjutab The New York Times.

USA sisemajanduse kogutoodang kasvas eelmise aasta viimase kolme kuu kokkuvõttes kvartaalses võrdluses üks protsent. See on kvartal varasemaga võrreldes tõsine tagasiminek. Toona kasvas majandus 7,5 protsenti.

Aasta varasema sama ajaga võrreldes kasvas sisemajanduse kogutoodang 4 protsenti. Võrdluseks, kolmandas kvartalis oli see 33,4 protsenti.

Ajaleht märgib, et kogu kvartalit tervikuna vaadates avaneb langus oma täies hiilguses. Paljud analüütikud usuvad, et majandus langes nii novembris kui detsembris, sest üha enam levinud Covid-19 ning vähenenud valitsuse toetused sundisid ka tarbijaid oma kulutusi kokku tõmbama ning ärisid sulgema.

Kuid jaanuari esimesed nädalad lubavad arvata, et see aasta tuleb parem. Detsembris Kongressi heaks kiidetud toetusprogrammi rahad on hakanud liikuma töötute abirahade, väikefirmade laenude ning elanikele mõeldud otsetoetuste näol. Demokraadid said ka Senatis kontrolli, mis lubab arvata, et toetused jätkuvad ka edaspidi.

Ning vaktsineerimine lisab lootust, et pandeemiast räsitud hotellidesse ning baaridesse naasevad aasta teisel poolel kliendid.

Majandus on augus

Samas on USA majandus siiski märkimisväärses augus. Kui võrrelda 2019. aasta viimase kvartaliga, oli sisemajanduse kogutoodang 2,5 protsenti madalam. Kokkuvõttes oli eelmine aasta 2008. aasta järel teine kõige kehvem aasta.

Samas oli taastumine aga kokkuvõttes tugevam kui analüütikud eelmise aasta kevadel ootasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles