Eesti noorte jaoks ei ole kodu ostu puhul hind oluline

PM Majandus
Copy
Rahakott. Foto on illustreeriv.
Rahakott. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti ja Leedu noorte jaoks on oma kodu ostmisel üks tähtsamaid kriteeriume asukoht, Läti noortel on selleks aga kinnisvara hind, selgus Luminori tellitud uuringust.

Uuringus osalenud 20–30-aastastest Eesti noortest 72 protsenti kinnitas, et tähtsaim näitaja kodu valikus on asukoht. Leedu samas vanusegrupis on see näitaja veelgi kõrgem ehk 79 protsenti. Tõsi, Leedu noorte jaoks on oluline ka hind, seda nimetas 77 protsenti vastanutest, samas kui Eesti noortest tõi kinnisvara hinna ühe olulisema kriteeriumina välja vaid 46 protsenti vastanutest.

Eesti noortest 46 protsendile on tähtis ka kinnisvara seisukord. Läti 20–30-aastaste hulgas on 68 protsendile vastanute jaoks olulisim kriteerium hind, 63 protsendi jaoks asukoht ja 48 protsendi jaoks kinnisvara seisukord.

Luminori krediiditoodete juhi Heiki Raadiku sõnul näitavad uuringu tulemused, et Balti riikide noorte ootus tulevasele kodule on üldiselt sarnane, kuid siiski on mõningaid erinevusi. «Näiteks hoolib vaid 25 protsenti Leedu noortest kinnisvara seisukorrast, samas kui Läti ja Eesti noorte hulgas on see protsent palju kõrgem, vastavalt 48 protsenti ja 46 protsenti,» lisas ta.

Raadik tõi veel ühe silmatorkava erinevusena välja suhtumise kinnisvara hinda, mis Eesti noorte jaoks on palju väiksem argument, kui teiste Balti riikide noorte jaoks. See on ilmselt seletatav Eesti mõnevõrra kõrgemate sissetulekute ja üldise suurema kindlustundega tuleviku suhtes, märkis Raadik.

Naised iseseisvuvad kiiremini

Huvitava faktina selgub uuringu tulemustest, et noored naised iseseisvuvad kiiremini kui noored mehed. Nii elab Eestis vanematega koos 16 protsenti 20–30-aastaseid naisi ja 25 protsenti samaealisi mehi.

Leedus elab vanematega koos 19 protsenti noori naisi ja 31 protsenti mehi ning Lätis 23 protsenti naisi ja 36 protsenti mehi.

Uuringu viis läbi uuringufirma SKDS veebiküsitlusena. Osalejad olid Balti riikide noored vanuses 20–30 eluaastat ning osalejate arv igas Balti riigis oli ca 400 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles