Töösturid: Eesti vajab tööstusministrit

BNS
Copy
Elektroonikatööstus
Elektroonikatööstus Foto: Sander Ilvest

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu ning Eesti Masinatööstuse Liidu hinnangul vajab Eesti tööstusministrit.

«Soovime teie tähelepanu pöörata kitsaskohale, mis pidurdab Eesti majanduse arengut. Tööstus on Eesti suurim majandussektor ja majanduskasvu oluline vedaja, kuid siiani puudub Eestil minister, kelle haldusala fookuses oleks Eesti tööstuse edendamine,» seisab avalikus pöördumises, mille liidud saatsid Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele ja Keskerakonna aseesimehele Mailis Repsile.

Liitude hinnangul on seetõttu jäänud Eesti tööstuse juhtimine riiklikul tasandil vaeslapse rolli. «Eesti tööstuspoliitika on nõrk ja lapsekingades ning vajab järele aitamist kõigis olulistes valdkondades, olgu selleks siis finantsinstrumendid, tööjõuküsimus, maksupoliitika, investeeringud teadus-arendustegevusse või koostöö teadusasutustega,» märkisid töösturid.

«Nii juhtub, kui iga riigiasutus tegeleb vaid oma arengukavaga ning selle kooskõlastamisega ning puudub see, kes näeks laiemat pilti – poliitilist visiooni Eestist kui nutikast ja kõrgtehnoloogilisest tööstusriigist,» teatasid nad.

Töösturite hinnangul näitas koroonapandeemia selgelt, et tööstus on Eesti majanduse selgroog, mille najal püsib püsti kogu Eesti majandus – tööstus moodustab kolmveerandi Eesti ekspordist ja on suurim tööandja Eestis.

«Kui Eesti riik hindab tööstust ja seda väärtust, mida me Eestis loome, siis ootame meie riigilt selget suunda tööstuspoliitikas. Ja mitte ainult – kui Eesti tahab olla tööstusriik, siis peab tööstuspoliitika olema Eestis alus teistele poliitikatele» leiavad töösturid.

Töösturite hinnangul vajab näiteks tugevat järele aitamist hariduspoliitika, et Eestil oleks piisavalt noori, kellele meeldivad reaalained ning kes tahavad luua maailma muutvaid lahendusi tööstuses.

«Meil on praegu puudu ligikaudu 30 000 inseneri, mis on muutumas juba karjuvaks probleemiks tööstusettevõtetele,» avaldasid liidud muret ja lisasid, et Eesti e-riigi kuvand on oluline, aga lisades sellele maailmatasemel tööstusriigi kuvandi võidavad mõlemad sektorid ja võidab kogu riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles