Apteeker soovitab: millised ravimid võiksid igas kodus olemas olla?

Tarbija24
Copy
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne.
Ravimiamet kinnitab, et ravimeid jagub. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Südameapteegi proviisor Kerli Vahar annab ülevaate sellest, millised hädavajalikud meditsiinitarbed ja ravimid, millega end või oma pereliiget ootamatuste korral aidata, võiksid meil koduapteeki varutud olla.

Koduapteeki on soovitatav varuda tooteid, mis aitavad ootamatu haigestumise, kõhuprobleemide või kergemate traumade korral.

Ootamatu haigestumise korral on vaja kurgutablette, köhasiirupit või ninaspreid, mis tavapäraselt kasutuses on. Kui peres kasutatakse ka retseptiravimeid, võiks olemas olla nende varu vähemalt paariks nädalaks.

Iga koduapteek peaks sisaldama kraadiklaasi ja palavikualandajat. Palavikualandaja toimib ka valuvaigistina. Sobivad nii paratsetamooli kui ka ibuprofeeni sisaldavad ravimid. 

Vigastuste jaoks võiks olla olemas antiseptiline lahus, millega tekkinud haava puhastada, ning erinevas suuruses plaastreid ja sidemeid, et vigastatud koht katta. 

Seedehäirete jaoks võiks varuda aktiivsöe kapsleid, mida kasutada kõhupuhituse või -lahtisuse korral. Aktiveeritud süsi sobib ka paljude mürgistuste raviks. Ägeda kõhulahtisuse korral aitavad ka loperamiidi tabletid. Normaalse mikrofloora taastamiseks on hea võtta probiootikume.

Allergivastased ravimid on vajalikud küll allergiate korral, kuid igaks juhuks võiks need olemas olla igas koduapteegis.

Ravimeid peab hoidma originaalkarbis, et vajadusel infolehte lugeda.

Kodune apteek peaks olema lastele kättesaamatus kohas.

Oluline on koduapteeki regulaarselt uuendada ja aegunud ravimid välja vahetada kõlblike vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles