S&P langetas Prantsuse pankade reitinguid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Societe Generale.
Societe Generale. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa kalli AAA krediidireitingu kaotsiminek kandus eile edasi ka pangandussektorisse: Standard & Poor's langetas kahe juhtiva panga Société Générale’i ja Crédit Agricole’i pikaajalist reitingut.

Mõlema panga reiting langes A+ juurest A peale, andes hoobi aktsiahindadele (mis kukkusid vastavalt 7 ja 5 protsendi võrra). Lisaks tabas reitingulangetus väiksemat rivaali BPCEd.

Turuväärtuselt suurim Prantsuse pank BNP Paribas pääses reitingulangetusest ja säilitas oma AA–. Küll aga omistas S&P Paribasele negatiivse väljavaate.

Reitingulangetusi oli pärast 13. detsembrit (kui langes riigireiting) ka oodatud, ometi sattusid pangad senisest pingelisemasse seisu olukorras, kus täita tuleb uued kapitalinõuded ning pea kohal on rippumas ka finantstehingute maksu kirves.

Lisaks võidakse pankadelt nõuda kommerts- ja investeerimisosakondade lahutamist.

Viimase ähvarduse käis välja sotsialistist presidendikandidaat François Hollande, kes nimetas finantssektorit oma «tõeliseks vaenlaseks».

BNP Paribase nõukogu esimees Baudouin Prot ütles selle peale, et nimetatud samm «segaks ja raskendaks tõsiselt klientide teenindamist».

«Pankade puhul on esmatähtis hea juhtimine ja pädev järelevalve,» lisas Prot.

Société Générale ütles: «Keskkonnas, kus langevad kõikide pankade reitingud, on Société Générale’il jätkuvalt üks parimaid reitinguid Euroopas ja kogu maailmas.»

Prantsusmaa kolm juhtivat panka on eurotsooni kriisis haavatavad, kuna omavad suurtes kogustes perifeeria riigivõlakirju.

Kõik kolm on ka agaralt Euroopa Keskpangast (EKP) kriisilaenu võtnud, alates 17. jaanuarist on nimetatud summaks kogunenud 107 miljardit eurot. Eelnenud kuuga võeti kriisialenu 63,4 miljardit eurot.

Samal ajal on pankadel EKPs hoiul 45 miljardit eurot.

S&P langetas ühtlasi Prantsuse riikliku varafondi Caisse des Dépôts et Consignationsi reitingut (AAA juurest AA+ peale), tuues põhjenduseks fondi suure osaluse kolmes juhtivas pangas.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles