Kuidas aasta alguses endale seatud rahalistest eesmärkidest kinni pidada?

Tarbija24
Copy
Rahakassa. Foto on illustratiivne.
Rahakassa. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Populaarse Facebooki grupi Kogumispäeviku liikmed jagavad lihtsaid nõuandeid, kuidas järjepidevalt raha kõrvale panna ning finantseesmärkidest kinni pidada. 

1. Enne säästud ja siis kulutused

Tihti jõuab hoiustele ainult kuu lõpuks kontole alles jäänud raha. Suuremate summade kogumiseks on aga liikmete sõnul äärmiselt oluline palgast esmalt kõrvale panna just säästud. Kui säästud kohe palgapäeval kõrvale panna, on ka lihtsam ülejäänud rahaga jääda kindla eelarve piiresse.

2. Tee hoius raskesti kättesaadavaks

Kogumist võib takistada hoiusest aeg-ajalt raha näpistamine. «Ma ei võtnud teadlikult pangakaarti ega digitaalset ligipääsu oma hoiusele. Lähim kontor asub umbes 50 kilomeetri kaugusel ning seega esimese emotsiooni najal sealt raha välja võtma ei lähe,» jagab üks liige nõu. Mida raskesti kättesaadavamaks hoius teha, seda rohkem on aega kaaluda, kas raha on tõesti väärt välja võtmist. 

3. Planeeri oma toidukorrad

Rahatarkuse grupi liikmed märgivad, et suurim kokkuhoid tuleb tavaliselt just toidu arvelt. Koostades iganädalase menüü ning poenimekirja, on võimalik toidukorvilt kokku hoida ning vähendada poes emotsiooniajendil tehtud oste. 

4. Kindel eesmärk

Aasta vältel motivatsiooni hoidmiseks on mõistlik seada kindel siht. Valikuid on palju – motivatsiooniks võib olla nii number, auto või maja sissemakse, aga ka niisama säästupuhvri kogumine. Samas ei tohi heituda sellest, kui lähitulevikus eesmärki ei suudeta täita. Kuigi eesmärk on kogumisel tähtis, on veelgi olulisem teha kogumisest järjepidev harjumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles