Tööstustoodangu maht kahanes novembris aastaga kahe protsendi võrra

BNS
Copy
Tööstus
Tööstus Foto: Elmo Riig

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted möödunud aasta novembris kaks protsenti vähem toodangut kui 2019. aastal samal ajal.

Tööstuse kolmest sektorist vähenes toodang töötlevas tööstuses ühe protsendi võrra ja energeetikas 12 protsenti, kuid kasvas mäetööstuses kaks protsenti, teatas statistikaamet.

Ameti teatel on tööstus suurim majandussektor ja seega majanduskasvu oluline vedaja. Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme tööstusvaldkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid.

Statistikaameti analüütik Helle Bunder selgitas pressiteates, et novembris võis rohkem kui pooltes töötleva tööstuse harudest täheldada mahtude kahanemist.

«Suurema osatähtsusega tegevusaladest vähenes toodang metalltoodete, elektriseadmete ja toiduainete tootmises. Oktoobriga sarnaselt näitasid suurematest töötleva tööstuse tegevusaladest tugevat kasvu arvutite ja elektroonikaseadmete tootmine ning puidu töötlemine,» lisas Bunder.

Töötleva tööstuse toodangust 68 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osa sellest oli suurim farmaatsia ja arvutite ning elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes 2019. aastaga kolm protsenti, kuid ka müük siseturule kahanes kolm protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti novembris võrreldes oktoobriga tööstuses kokku ühe protsendi ja töötlevas tööstuses kahe protsendi võrra vähem toodangut.

Energeetika valdkonnas vähenes elektri tootmine megavatt-tundides arvestatuna koguseliselt võrreldes 2019. aasta novembriga 14 protsenti ja soojuse tootmine 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles