Eesti kukkus Manpoweri tööjõuturgude edetabeli esikümnest välja

BNS
Copy
Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo .
Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo . Foto: Raul Mee

Üle maailma 76 tööturgu vaadelnud Manpoweri analüüs paigutas Eesti 2020. aastal võrdlevas edetabelis kolmeteistkümnendale kohale Jaapani järele ja Šveitsi ette.

Kahel varasemal aastal hoidis Eesti edetabelis kaheksandat positsiooni, teatas Manpower.

Analüüs lähtub tööjõuturu oskustööjõu kvaliteedist ja kättesaadavusest, sealhulgas haridustasemest ja keelteoskusest. Samuti lähtub analüüs kuluefektiivsusest, sealhulgas palgatasemest, ning seadusandlikust raamistikust ja tootlikkusest.

Analüüs hindab tööturge tööandja, mitte töötaja vaatenurgast ning aitab ettevõtetel otsustada, kus on äri hõlpsam teha. 

2020. aasta analüüsi põhjal on esikolmikus USA, Uus-Meremaa ja Kanada, Euroopast on kõrgeimal positsioonil Iirimaa. Kokku leiab esikümnest viis Euroopa riiki: Iirimaa, Suurbritannia, Hollandi, Rootsi ja Taani.

«Edetabeli koha langus oli pigem oodatav, sest ühelt poolt läheb meie tööjõud üha kallimaks, teisalt oleme küll suutlikud, aga mitte piisavalt kui võrrelda Aasia või Põhja-Ameerikaga. Kolmandaks napib meil kvalifitseeritud tööjõudu ning neljandaks kipub tööturu regulatsioon ja seadusandlus aasta-aastalt üha enam ajale jalgu jääma,» ütles Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra pressiteates.

Oskustööjõu kättesaadavuse hinnangutes juhivad maailmas USA, Singapur ja Šveits, kuluefektiivseim on tegutseda Filipiinidel, Horvaatias ja Marokos, tootlikkuse edetabelit juhivad Singapur, USA ja Iisrael ning soodsaima seadusandluse ja bürokraatiatasemega piirkondadeks peetakse Iirimaad, Soomet ja Uus-Meremaad. 

ManpowerGroup on rahvusvaheline personaliettevõte. 16 aastat tegutsenud Manpower Eesti teenused hõlmavad kogu personalivaldkonda töötajate värbamisest ja rentimisest kuni sihtotsingu ja konsultatsioonideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles