Vormsi liinilaev Reet sõitis madalale, ühendus saarega võib katkeda päevadeks (4)

Copy
Parvlaev Reet
Parvlaev Reet Foto: HENN SOODLA / PRNPM / EMF
  • Kas ja kuidas toimub jõulueelsel ajal ühendus Vormsiga, pole täna selge
  • Inimesed intsidendis kannatada ei saanud, sõidukid jäid ööseks laevale
  • Parvlaeva kursilt kõrvale kaldumise põhjused selgitab välja uurimine

Rohuküla-Vormsi liini ajutiselt teenindav parvlaev Reet sõitis täna pärast kella 17 Vormsi lähedal kursilt kõrvale ja jäi madalale kinni. Õnnetuskohas on meri madal, laevale ega reisijatele ohtu pole. Laevaühendus Vormsiga on katkenud.

Rohuküla sadamakapten kinnitas kell 20.00, et parvlaev Reet ei ole veel sadamasse jõudnud ning tõdes, et Rohukülas ühtegi vaba pukserit saadaval pole, mistõttu tuleb tehniline abi leida mujalt.

Kihnu Veeteede juht Andres Laasma ütles Postimehele, et parvlaev Reet kaldus seni teadmata põhjusel peatselt pärast Sviby sadamast lahkumist kursilt kõrvale ning jäi madalale kinni. Laeval leket ei tuvastatud, reisijatele ohtu ei tekkinud. Õnnetuse hetkel oli pardal 21 reisijat. 

Merevalvekeskuse ja Läänemaa vabatahtlike merepäästjate abiga alustati reisijate evakueerimist, kell 20.30 kinnitas Laasma, et kõik reisijad kas juba on või peaks kohe jõudma nende poolt soovitud sadamatesse Vormsil või Rohukülas, sõidukid jäävad ööseks laeva. Rohuküla sadamakapten kinnitas, et osa reisijaid on laevalt abipaatidega sadamasse toimetatud. 

«Alustame laeva madalalt lahti tõmbamisega hommikul. Rohukülast tuleb appi veeteede ameti töölaev Sektori ja Pärnust asus teele pukser Nico. Viime Reeda Sviby sadamasse, kus teeme veealuse osa ülevaatuse ja otsustame edasised tegevused,» selgitas Laasma. Firmajuhi kinnitusel antakse reisijatele ja sõidukiomanikele igakülgset abi ning informeeritakse sõidukite kätte saamise võimalusest niipea, kui asjaolud on selgunud.  

Praeguseks teada oleva info kohaselt oli laeva kursilt kõrvale kaldumise põhjuseks tehniline rike. Laasma ütles, et täpse põhjuse peab välja selgitama uurimine ning ei soovinud esialgsete versioonide üle spekuleerida.

Vormsi–Rohuküla laevatee kõrval on meri nii madal, et vähimagi faarvaatrilt eksimise korral on suur tõenäosus, et laev puudutab põhja või jääb madalale lausa kinni.

Parvlaev Reet kaldus tavapärasest laevateest ida poole kõrvale peatselt pärast Sviby sadamast väljumist.
Parvlaev Reet kaldus tavapärasest laevateest ida poole kõrvale peatselt pärast Sviby sadamast väljumist. Foto: Marinetraffic / Postimees

Lähipäevil Vormsile ei saa

Seoses avariiga on Kihnu Veeteede kodulehe andmetel tühistatud reisiparvlaeva Reet väljumised Vormsi liinil pühapäevast teisipäevani. Kas on võimalik, et jõulueelsel ajal luuakse mingi alternatiivne võimalus saarele pääsemiseks, ei ole täna selge. 

Parvlaev Reet sõitis Vormsi liinil asenduslaevana, kuni põhilaev Ormsö on ette nähtud korralises hoolduses. Laasma ütles, et Ormsö naaseb liinile teisipäeval, mistõttu kestab maksimaalne võimalik katkestus Vormsi parvlaevaühenduses pühapäevast teisipäevani. Jõulueelsel ajal lööb ühenduse katkemine saarega sassi paljude vormsilaste ja suvilaomanike plaanid. 

Politsei- ja piirivalveameti kommentaar:

Täna kella 17.15 ajal teatati merevalvekeskusele, et Sviby ja Rohuküla vahel sõitev parvlaev Reet on Vormsi lähedal madalikule sõitnud. Laeval viibis 21 reisijat ja viis meeskonnaliiget. Keegi kannatada ei saanud ning laev ei lekkinud.

Merevalvekeskus palus appi Vormsi vabatahtlikud merepäästjad ning PPA laevastiku laeva Valve. Vabatahtlikud jõudsid sündmuskohale kella 19.30 ajal ning alustasid inimeste evakueerimisega Vormsile. Kella 21 ajaks olid kõik reisijad parvlaevalt evakueeritud.

Valve jõudis madalikule sõitnud aluse juurde kella 20 ajal ning suhtles meeskonnaliikmetega, kelle esmasel hinnangul tingis järsu kursilt kõrvale kaldumise ja madalikule sõitmise rooliseadme rike. Parvlaeva kapten oli kaine.

Õhtul enne kell 22 alustas PPA laev Valve nende 15 reisija transportimist Vormsilt mandrile, kes erinevatel põhjustel saarele jääda ei saanud. Hiljem viib Valve Rohukülalt Vormsile ka need kaks inimest, kes pidid täna kell 18.15 sõitma Reedaga Rohukülast Svibysse.

Praeguse info kohaselt alustatakse Reeda madalalt lahtitõmbamisega homme Veeteede Ameti ja erasektori teenusepakkuja koostöös. PPA laev Valve jätkab homme planeeritud tegevustega teises piirkonnas.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles