GRAAFIK Ameeriklased ostavad Soome värvitootja Tikkurila

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tikkurila tehas Vantaas, Soome.
Tikkurila tehas Vantaas, Soome. Foto: Tikkurila

Põhjamaade suurim värvi- ja lakitootja Tikkurila aktsia hind hüppas reedel 65 protsenti, sest niipalju on Ameerika Ühendriikide värvi- ja lakitootja PPG nõus maksma ettevõtte aktsia neljapäevasest sugemishinnast rohkem.

PPG pakub Tikkurila eest 1,1 miljardit eurot ehk 25 eurot aktsia võrrelduna 15,04 euroga aktsia, mis oli väärtpaberi neljapäevane sulgemishind. Tikkurila nõukogu on ülevõtmispakkumisega nõus, teatas ettevõte.

Tikkurila suurim osanik, investeerimisfirma Oras Invest  ning teised suuremad osanikud nagu Varma, Mandadtum Life ja Varma, kellele kuulub kokku 29 protsenti aktsiatest, samuti juba eelnevalt ülevõtmispakkumisega nõustunud, kirjutab Helsingin Sanomat. Soome suurima päevalehe sõnul kasvatas Oras Invest suvel oma osaluse enam kui 20 protsendini.

Ajalehe sõnul tuli ülevõtmise initsiatiiv ostjalt. Viimastel aastatel on välismaised ettevõtted ja investorid  hakanud huvi tundma Helsingi börsil noteeritud ettevõtete vastu.

PPG on maailma üks suuremaid värvi ja pindade immutusvahendite tootja. Eelmise aasta käive oli 15 miljardit dollarit (12 miljardit eurot) vaba rahavoog kasvas rekordilise 2,1 miljardi dollarini (1,7 miljardi euroni), mis peaks tähendama, et Tikkurila aktsiate eest tasumisega ettevõttel ei tohiks probleeme olla.

PPG maksab Tikkurila aktsiate eest rahas.

Tikkurila eelmise aasta käive oli 564 miljonit eurot, millest 80 protsenti tuleb Soomest, Rootsist, Venemaalt ja Balti riikidest. Kasum oli 46,4 miljonit eurot.

Tikkurila Eesti eelmise aasta käive oli 24,4 miljonit ning kasum 0,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles