Valitsus eraldas majanduse toetamiseks 5 miljonit eurot (3)

Brita-Maria Alas
Copy
Narva-Jõesuu tühjad spaa-hotellid.
Narva-Jõesuu tühjad spaa-hotellid. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Valitsus otsustas reservist eraldada viis miljonit eurot majanduse toetamiseks, millest ligi 3 miljonit eurot suunatakse Ida-Virumaale, kus kehtestati ülejäänud Eestist karmimad meetmed. 

5 023 355-eurosest toetusrahast eraldatakse 2 miljonit eurot Ida-Virumaa ettevõtetele, mittetulundusühingutele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele. Toetussumma arvutamisel lähtutakse ettevõtte käesoleva aasta novembri tööjõukuludest ning maksimaalne summa ühe ettevõtte puhul on 180 000 eurot. FIEde toetamisel lähtutakse 2020. aasta kuupalga alammäärast. 

Meetme rakendamiseks annab maksu- ja tolliamet vastavad andmed rahandusministeeriumile, kes otsustab nende alusel toetuse väljamaksmise.

1,5 miljonit eurot eraldatakse haridus- ja noortevaldkonna toetuseks

Haridusministeeriumi kaudu otsustas valitsus toetada üleriigilist noorte erahuviharidust ja -tegevust ning eraüldharidust enam kui 1,5 miljoni euroga, millest 205 000 suunatakse Ida-Virumaale.

«On väga oluline, et noortel säiliks võimalus osa saada põnevatest ja arendavatest tegevustest. Toetuse eesmärk on pakkuda leevendust viiruse levikust tingitud piirangutes kannatada saanud erakoolidele, erahuvihariduse ja -tegevuse pakkujatele,» sõnas haridus- ja teadusminister Jaak Aab ja lisas, et eraldi tähelepanu pööratakse Ida-Virumaale, kus piirangud on karmimad olnud.

1,4 miljonit eurot eraldatakse kultuurile, spordile ja täiskasvanute huvitegevusele

Kultuuriministeeriumi kaudu otsustati 1,4 miljoni euroga toetada kultuuri, sporti ja täiskasvanute huvitegevust, sellest 490 000 eurot suunatakse Ida-Virumaale.

«Kultuuri ja sportimisvõimaluste mitmekesisuse säilimiseks leppis valitsus kokku 560 000 euro eraldamises kultuuriministeeriumi valdkonna kaudu kultuuri, huvihariduse ja huvitegevuse toetamiseks. Sellest 430 000 on ette nähtud koroonaviiruse teises laines eriti rängalt kannatada saanud Ida-Virumaale ja 130 000 ülejäänud Eestile. Spordivaldkonna, sealhulgas treenerite toetuseks eraldatakse 811 000 eurot, sellest üle 60 000 Ida-Viru spordiasutustele ja -klubidele,» selgitas kultuuriminister Tõnis Lukas.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Ida-Virumaa koroonakriisi teises puhangus kõige rängemini kannatada saanud maakond Eestis. «Meie kohus on toetada regiooni, mida lisaks Covid-19 haigusele räsib väga kõvasti ka majanduskriis. Toetades praegu kõige enam kannatada saanud piirkonda, panustame sellesse, et kriisijärgne majanduse kosumine oleks terve Eesti jaoks võimalikult kiire,» ütles ta. Ratas lisas, et otsused haridus-, kultuuri- ja spordivallas aitavad säilitada valdkondade mitmekesisust ja toetavad kogu ühiskonna kiiremat väljumist koroonakriisist. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles