Eesti deflatsioon oli novembris euroala sügavaimate seas

BNS
Copy
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Eesti aastadeflatsioon oli novembris 1,2 protsenti, olles sellega euroala sügavaimate seas. Deflatsioon euroalal oli samas 0,3 protsenti, Euroopa Liidus (EL) tervikuna oli inflatsioon aga 0,2 protsenti.

Euroala näitaja püsis seejuures eelneva kuuga samal tasemel, EL-is tervikuna langes määr kuuga aga 0,1 protsendipunkti võrra. Aasta varem oli euroala inflatsioonimäär 1 protsent ja EL-is 1,3 protsenti, selgus Eurostati andmetest. 

Eestist kõrgem deflatsioonimäär oli möödunud kuul vaid Kreekas, kus näitaja oli 2,1 protsenti. Eestile järgnesid 1,1 protsendiga Sloveenia ja Küpros.

Kõrgeimad inflatsioonimäärad olid novembris 3,7 protsendiga Poolas ning 2,8 protsendiga Ungaris ja Tšehhis. Kuuvõrdluses langes aastainflatsioon 14 liikmesriigis, püsis samal tasemel neljas ja tõusis üheksas.

Novembris panustasid euroala inflatsiooni 0,36 protsendipunktiga enim toidu-, alkoholi- ja tubakahinnad ning 0,25 punktiga teenuste hinnad. Negatiivse panuse andsid 0,07 protsendipunktiga tööstuskaubad ja 0,82 punktiga energiatoodete hinnad. 

Euroopa Keskpanga (ECB) rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on 2 protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles