Eesti asub juhtima 32 miljoni eurost mehitamata sõjamasinate projekti (9)

BNS
Copy
Mehitamata maismaasõiduk THeMIS.
Mehitamata maismaasõiduk THeMIS. Foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA / NICOLAS NICOLAS MESSYASZ/SIPA

Eesti ettevõte Milrem Robotics ja Euroopa Komisjon sõlmisid lepingu, mille alusel asub Eesti riik juhtima seitsme Euroopa Liidu liikmesriigiga 32,6 miljoni euro suurust iMUGS-i projekti, mille eesmärk on arendada välja Euroopa mehitamata maismaasüsteemi standardlahendus.

«Eesti jaoks on seda projekti juhtida suur au, ent samas lasub riigil ka suur vastutus, kuna tegemist on erakordse ja enneolematult suuremahulise projektiga,» ütles Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse iMUGS-i projektijuht Martin Jõesaar pressiteates. 

Eesti sõjatööstusfirma Milrem Robotics juht Kuldar Väärsi.
Eesti sõjatööstusfirma Milrem Robotics juht Kuldar Väärsi. Foto: Remo Tõnismäe

«Seitse riiki on kokku leppinud ühised nõuded tulevikutehnoloogiale ning omavad ühist plaani, kuidas seda tehnoloogiat rakendama peab. iMUGS-i raames loodav süsteem suurendab kindlasti Euroopa riikide kaitsevõimet ning saab olema rakendatav ka mujal maailmas,» sõnas Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Projekti aluseks on Milrem Roboticsi loodud mehitamata maismaasõiduk THeMIS. Euroopa ühtse standardiseeritud mehitamata maismaasüsteemi arendamise eesmärgid ja tehnilise lahenduse nõuded on lepitud kokku Eesti, Belgia, Hispaania, Läti, Prantsusmaa, Saksamaa ja Soome.

Nimetatud riigid rahastavad projekti kahe miljoni euro ulatuses ning kogu ülejäänud rahastus tuleb Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmist.

Mehitamata maismaasüsteemide Euroopa turumaht kasvab järgneva 10-15 aasta jooksul rohkem kui miljardi euroni, kuna Euroopa riigid vajavad selle aja jooksul tuhandeid uusi sõjalisi süsteeme.

iMUGS-i projekti raames loodav mehitamata maismaasõidukisüsteem tagab osapoolte teatel Euroopa sõjatööstuse turul märkimisväärse konkurentsieelise. 

iMUGS-i konsortsiumi liikmed on lisaks Milrem Roboticsile samuti Eesti ettevõte GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense, NEXTER Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defence, Bittium Wireless, Insta DefSec, (Un)Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace & Defence ja Belgia Kuninglik Sõjaväeakadeemia.

Eesti ettevõtetest osalevad antud projektis veel ka DefSecIntel Solutions OÜ, Threod Systems OÜ , Rantelon OÜ ning teadus- ja arendusasutustest kaitseväe akadeemia. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles