Uuring Teise pensionisambaga jätkajate arv aina kasvab (1)

BNS
Copy
Rahakott. Foto on illustreeriv.
Rahakott. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

59 protsendil teise sambaga liitunutest on kindel kavatsus sellega jätkata ja see trend on kasvav, selgub Kantar Emori detsembrikuisest uuringust. 

Praeguse seisuga plaanib vaid 19 protsenti vastajatest kogutud raha välja võtta. Peamiselt kasutaksid nad teise samba raha laenude tagasimaksmiseks, aga ka koduga seotud kulutusteks, näiteks remondiks, teatas Kantar Emor.

Kui esimesel poolaastal selget trendi kummaski suunas täheldada ei saanud, siis alates augustist on teise sambaga jätkamise kavatsus märgatavalt kasvanud ehk 44 protsendilt 59 protsendile, mis on seni kõrgeim tulemus. 

Võimalus avaneb juba paari nädala pärast

Kantar Emori käitumisteaduste juhteksperdi Heidi Reinsoni sõnul võib teise sambaga jätkamise pooldamise kasv näidata, et inimesed on ennast reformi detailidega paremini kurssi viinud. Reform jõustub ja esimene võimalus otsuse tegemiseks avaneb juba paari nädala pärast. Sellele viitab ka «ei oska öelda» osakaalu langus vastuste seas.

Üks oluline nüanss, millega inimesed ei pruukinud varem kursis olla, on näiteks see, et teise samba raha väljavõtmisel peab sellelt tasuma tulumaksu. «Inimesed tajuvad seda kui kindlat kaotust ning see vähendab raha väljavõtmise atraktiivsust,» selgitas Reinson. 

Ta kirjeldas, et Kantar Emor korraldas koos Kantar Public Londoni kolleegidega hiljuti virtuaalse eksperimendi, kus palusid inimestel ette kujutada olukorda, et nad on majandusraskustes ning vajavad lisaraha. «Ka selles situatsioonis vähendas tulumaksu rõhutamine ning kaotatud summa tõlgendamine reaalsete tarbimisvõimalustena teise samba väljavõtmise otsust,» lisas Reinson.  

Detsembrikuises uuringus osales 1168 Eesti elanikku vanuses 18–74 aastat. Eksperimendis osales 1200 inimest augustis 2020.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles