Graafik ⟩ Tuumareaktori seisak toob kuue aasta kõrgeima elektrihinna (35)

Copy
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne.
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / Pok Rie

Soome Olkiluoto tuumaelektrijaama teise reaktori seisaku tõttu kerkivad elektri börsihinnad Eesti hinnapiirkonnas esmaspäeval kohati pea kahesaja euroni megavatt-tunni eest.

Esmaspäeva keskmiseks hinnaks kujunes 107,42 eurot megavatt-tunni kohta, mis on kõrgeim hind alates 2014. aasta 20. juulist. Seejuures maksab elekter päevasiseselt alla 90 euro vaid varahommikul ja õhtul kella 20.00st.

Kuu keskmised hinnad on Eestis kõikunud tänavu 23 ja 41 euro vahel.

Kuus aastat tagasi oli päeva keskmine hind Eesti hinnapiirkonnas 124,77 eurot megavatt-tunni kohta. Siis põhjustas suure hinnatõusu Olkiluoto tuumajaama ja merekaabli Estlink 2 alanud korralised hooldustööd.

Päevasiseselt ulatub elektri hind homme viiel tunnil mõni sent alla 200 euro. Tänavu on nähtud sellest kõrgemaidki, kuni 255-euroseid hindu, kui merekaablid olid kas rivist väljas või hoolduses, samuti kukkus kõrgepingekaabli lühise tõttu tootmisest välja Läti gaasielektrijaam.

 

Soome jaam võrku nädala pärast

Soome Olkiluoto tuumaelektrijaama teine reaktor lülitatakse vooluvõrku tagasi järgmise nädala, ehk 51. nädala lõpul, teatas pühapäeval tuumaenergia ettevõtte Teollisuuden Voima (TVO).

TVO-st öeldi eile uudisteagentuurile STT, et häireolukorra tõttu suletud reaktor käivitatakse ja lülitatakse vooluvõrku tagasi pühapäeva öösel vastu esmaspäeva.

TVO teatel on elektrijaama käivitamiseks vaja kiirgusohutuskeskuse (STUK) luba. Enne käivitamist tehakse reaktorile hoolikas kontroll, hooldus- ja parandustööd ning veendutakse süsteemi toimimises.

Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts sõnas, et lisaks Soome tuumajaama seisakule mõjutavad hinda ka vähene tuul. Elektribörsi info kohaselt prognoositakse homseks tuuletoodanguks Eestis 918 megavatt-tundi, kuid nädalavahetusel oli see mõlemal päeval üle 4000 megavatt-tunni.

Lisaks pole plaanitud hoolduse tõttu uue aastani kasutuses osa Eesti–Läti vahelisest ühendusest.

Eraldati vooluvõrgust neljapäeval

Olkiluoto teine reaktor eraldati vooluvõrgus neljapäeval, 10. detsembril veidi pärast lõunat toimunud häire tõttu. TVO andmetel tekkis häireolukord, kui reaktori jahutusvee puhastussüsteemi jõudis tavapärasest soojemat vett.

Häireolukorra tase hinnati rahvusvahelise tuumajaamade ja reaktiivsete juhtumite skaalal kategooriasse null, mis tähendab, et häireolukorral polnud tuuma- või kiirgustaseme ohutuse osas tähtsust.

Kuna Olkiluoto reaktor on rivist väljas kogu nädala, jääb seniks turult kõrvale 890-megavatine võimsus. Elektri puudujäägi kompenseerimiseks käivitas Eesti Energia reedel Narva elektrijaamade täiendavad tootmisüksused.

Kõrged hinnad mõjutavad tarbijaid, kes on valinud börsihinnast sõltuva paketi.

Parandus: algselt oli uudises kirjas, et esmaspäevane keskmine börsihind Eesti hinnapiirkonnas on viimase kümne aasta kõrgeim (alates 2010. aasta 13. juulist, mil Loviisa tuumajaama esimene reaktor suleti tehnilise häire tõttu, ulatus hind 122,27€/MWh), kuid esmaspäevast kõrgem hind oli ka 2014. aasta 20. juulil.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles