Johnson ärgitas britte olema valmis leppeta Brexitiks

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: AFP / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson ütles neljapäeval, et viimase hetke kõnelused Euroopa Liiduga Brexiti-järgse kaubandusleppe üle võivad ebaõnnestuda ja ärgitas avalikkust selleks valmistuma. 

«Praegu on suur tõenäosus, et meil saab olema lahendus, mis meenutab palju rohkem Euroopa Liidu suhet Austraaliaga kui Kanadaga,» lausus ta. 

Suurbritannia lahkus Euroopa Liidust jaanuaris, lõpetades 50 aastat väldanud lõimituse oma lähimate naabritega ja suurima kaubanduspartneriga. 

ÜK ja ELi läbirääkijaile anti kolmapäeval veel 72 tundi aega jõuda kokkuleppele oma tulevastes kaubandussuhetes enne, kui pühapäeval otsustada, kas kõnelusi on mõtet jätkata.

Mis ka ei juhtuks, lahkub Ühendkuningriik 1. jaanuaril ühisturult ja tolliliidust. Ilma leppeta – nagu Austraalia – jätkub kauplemine Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite järgi tollimaksude ja kvootidega. 

Johnson tegi oma avalduse pärast seda, kui ta oli teavitanud valitsust oma kolmapäeval õhtusöögilauas peetud kõnelustest Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

«Nad olid minuga vägagi nõus, et laual olev lepe ei ole tõepoolest praegu ÜK-le õige,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles