Uuring: kõige rohkem plaanib uusi töötajaid värvata riigisektor

BNS
Copy
Töötukassa tööpakkumised.
Töötukassa tööpakkumised. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Personaliotsingutele on enim avatud riigisektor, kus 62 protsenti tööandjatest soovib järgnevate kuude jooksul uusi töötajaid värvata, selgub CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri sügisesest tööturu-uuringust.

Lisaks on keskmisest suuremate värbamisplaanidega ka töötleva tööstuse, ITK- ja haridussektori tööandjad, vastavalt 60, 58 ja 54 protsendiga. Kaubanduses on värbamisplaanid 48 protsendil tööandjatest, selgus uuringust.

Kõige vähem on personaliotsingutele avatud transpordi-, logistika- ja laondusvaldkonna tööandjad, kellest enamik plaanib minna uuele aastale vastu olemasolevate töötajatega ning 18 protsenti soovib palgata lisatööjõudu.

Värbamisega kavatseb lähikuudel alustada ka 37 protsenti majutuse, toitlustuse ja turismiga seotud tööandjatest ning 39 protsenti ehitus- ja kinnisvarasektori tööandjatest.

Uuringust selgus lisaks, et mitmes valdkonnas on töötajatel lootust isegi palgatõusuks. Enim on palgatõusu kavatsusi töötleva tööstuse ning ITK valdkonna tööandjatel, kellest pea kolmandik plaanib lähikuudel tõsta töötajate palkasid.

Kui varasematel aastatel puudutas aga kavandatav palgatõus sagedamini kõiki organisatsiooni töötajaid, siis tänavu pigem töötajate gruppe või üksikuid töötajaid.

«Seevastu palkade vähendamise plaane on hetkel märgata kolmes sektoris – turismis, ehituses ja ka üksikute tööstussektori tööandjate seas, peamiselt Harjumaal või Ida-Virumaal,» märkis Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder pressiteates.

«Uuringust joonistub välja, et tänavune tervisekriis on isegi sama sektori tööandjatele avaldanud väga erinevat mõju, kuna näiteks tööstuses on osadel tööandjatel plaanis palkasid tõsta, kuid teised on seevastu sunnitud palkasid vähendama,» lisas Seeder.

Uuringuga küsitleti 541 tööandjat, kes annavad tööd umbes 60 000 töötajale Eestis. Tööandjatelt küsiti, kas organisatsioonis kavatsetakse lähikuudel võtta tööle uusi töötajaid või luua uusi töökohti.

Tööportaal CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuur viivad kaks korda aastas läbi ühist tööandjate uuringut. Uuringu eesmärk on välja selgitada Eesti ettevõtjate hinnangud tööturu olukorrale ning toimunud ja plaanitavad palkade muutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles