Uuring: Eesti ettevõtted on innovatsioonis Euroopa keskmisest kõvasti maas

BNS
Copy
Euroopa investeerimispank EIB.
Euroopa investeerimispank EIB. Foto: EIB

Euroopa Investeerimispanga tänavusest investeerimisuuringust (EIBIS) selgub, et vaid 7 protsenti küsitluses osalenud Eesti ettevõtetest investeerivad innovatsiooni, mis on kohalikul või ülemaailmsel turul uudne. See on ligi poole võrra vähem kui Euroopa Liidu (EL) keskmine näitaja 15 protsenti. 

Samas 30 protsenti Eesti ettevõtetest ütles, et arendas või tõi oma investeerimistegevuse käigus turule uusi tooteid, protsesse või teenuseid – samavõrra kui mõõdunud aasta uuringus, kuid vähem kui ELi 42-protsendine keskmine, selgus uuringu raportist. 

Sektorite lõikes investeerisid uutesse toodetesse või teenustesse möödunud majandusaastal enim tootmisettevõtted – seda märkisid 39 protsenti valdkonnas tegutsevatest firmadest. Innovatsiooni investeerinud ettevõtete osakaal oli aga madalaim ehitussektoris, kus seda märkisid 8 protsenti küsitletutest. 

Keskmiste ja suurettevõtete seas oli arendus- ja innovatsioonitegevusse investeerinute osakaal 37 protsenti, mikro- ja väikeettevõtete seas pea poole vähem ehk 18 protsenti. 

Aktiivsete innovaatoritena klassifitseerib Euroopa Investeerimispank (EIB) 2020. aasta uuringus 11 protsenti Eesti ettevõtetest, 4 protsenti vastavad arendaja profiilile. ELis keskmiselt on sarnaste profiilidega ettevõtete osakaal mõnevõrra kõrgem, vastavalt 20 protsenti ja 6 protsenti. 

Ligi kaks kolmandikku ehk 65 protsenti Eesti ettevõtetest on vähemalt osaliselt kasutusele võtnud ühe või rohkem digitaalseid tehnoloogiaid. Möödunud aasta EIBISe kohaselt oli Eesti näitaja 60 protsenti, võrdluseks tänavune ELi keskmine on 63 protsenti. 

Seejuures on digitaalsete tehnoloogiate rakendamine levinum keskmiste ja suurettevõtete seas, millest 74 protsenti kasutavad neid. Mikro- ja väikeettevõtete seas on vastav osakaal 47 protsenti. 

Eesti teenusettevõtete seas on ELi keskmisest levinum asjade interneti (IoT) ja platvormtehnoloogiate kasutamine ja Eesti tootmisettevõtted on ELi keskmisest aktiivsemalt kasutusele võtnud kõrgetasemelised robottehnoloogiad. Samas on viimaste seas liidu keskmisest vähem levinud 3D-printimise rakendamine. 

2020. aasta EIBIS-e raames küsitleti Eestis 400 ettevõtet perioodil maikuust augustini. Küsitletud ettevõtetest 110 kuulusid tootmissektorisse, 92 ehitussektorisse, 99 teenustevalda ja 99 infrastruktuurisektorisse. Neist 292 olid väike- või keskmise suurusega ettevõtted ja 108 suured ehk enam kui 250 töötajaga ettevõtted. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles