Tööstustoodangu maht suurenes oktoobris aastaga protsendi võrra

BNS
Copy
Tööstus
Tööstus Foto: Elmo Riig

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris ühe protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samas kuus, seejuures suurenes toodangumaht esmakordselt pärast koroonakriisi.

Tööstuse kolmest sektorist vähenes toodang energeetikas neli protsenti ja mäetööstuses kuus protsenti, kuid kasvas töötlevas tööstuses kaks protsenti, teatas statistikaamet. 

Ameti teatel on tööstus suurim majandussektor ja seega majanduskasvu oluline vedaja. Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme tööstusvaldkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid.

Statistikaameti analüütik Helle Bunder selgitas pressiteates, et kõige suurema panuse tööstustoodangu mahu kasvu andis töötlev tööstus arvutite ja elektroonikaseadmete tootmise ning puidu töötlemise kasvuga.

«Samas tuleb võrdlemisel arvestada, et töötlevas tööstuses hakkasid mahud vähenema just eelmise aasta oktoobrist,» märkis Bunder.

Töötleva tööstuse harudest kahes kolmandikus võis ameti andmeil täheldada kasvu. Suurema osatähtsusega tegevusaladest vähenes toodang enim ehitusmaterjalide ja metalltoodete tootmises.

Töötleva tööstuse toodangust 68 protsenti müüdi oktoobris välisturule, ekspordi osa sellest oli suurim farmaatsia ja arvutite ning elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes eelmise aastaga kuus protsenti, samas siseturule müük kahanes kuus protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti oktoobris võrreldes septembriga tööstuses kokku kaks protsenti ja töötlevas tööstuses kolm protsenti rohkem toodangut.

Energeetika valdkonnas kasvas elektri tootmine megavatt-tundides arvestatuna koguseliselt võrreldes eelmise aasta oktoobriga viis protsenti, soojuse tootmine aga vähenes 12 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles