Kes katab libeduse tõttu tehtud avarii kahjud, kui talverehvid pole veel kohustuslikud?

Tarbija24
Copy
Paiguti võib sadada lörtsi ja vihma. Teetemperatuurid on enamasti nullilähedased, mistõttu võib teedel esineda libeduse oht.
Paiguti võib sadada lörtsi ja vihma. Teetemperatuurid on enamasti nullilähedased, mistõttu võib teedel esineda libeduse oht. Foto: Marko Saarm

Talverehvide kasutamine on Eestis kohustuslik alates 1. detsembrist. Ometi võivad teeolud ohtlikuks muutuda juba märksa varem. Mis saab siis, kui autojuht satub libeduse või ootamatu lumesaju tõttu avariisse enne talverehvide kohustuslikuks saamise aega? Kes kannab sel juhul kahjud?

Autojuht peab enne sõitma hakkamist hindama kõiki, sealhulgas ilmast tulenevaid ohte, rõhutab Ergo sõidukikindlustuse portfelli juht Kaido Naarits. «Juht peab veenduma ja tegema kõik selleks, et autosõit oleks turvaline nii endale kui teistele liikluses osalejatele. Kui suverehvide ja libeduse tõttu on autojuht sattunud õnnetusse, siis võib kindlustusseltsil tekkida õigus kaskokindlustuse puhul hüvitist vähendada või keelduda hüvitisest,» selgitas Naarits.

Seega paneb Naarits autojuhtidele südamele, et ka talverehvidega sõites tuleb libedaga olla äärmiselt ettevaatlik. «Võimaliku õnnetuse korral aitab kindlustus küll katta kahjusid, kuid suurema liiklusõnnetuse põhjustamise puhul jääb «tempel mällu» põhjustajale endale,» sõnas Naarits.

Kuigi talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist, tasub arvestada, et ilmade jahenedes suverehvide haardeomadused teega halvenevad ning kõvemaks ja kalgimaks muutunud rehvisegu ei hoia enam autot nii kindlalt teel. Naaritsa sõnul on rusikareegliks, et rehvivahetus tasuks plaani võtta siis, kui päevane õhutemperatuur jääb stabiilselt alla 7 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles