Andrus Nõmme tuttav: Türgi on küberkurjategijate Marbella

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipud
Türgi lipud Foto: SCANPIX

FBIlt autoriõiguste rikkumise süüdistuse saanud Andrus Nõmme tuttava sõnul on lisaks Nõmmele ka teised hämarat IT-äri ajavad eestlased hakanud kogunema Türki.

Andrus Nõmme kohta avalikest kanalitest kuigi palju infot ei leia. Ka enamikule neist, kes Eesti internetikogukonda suhteliselt hästi tunnevad, ei ütle tema  nimi esimese hooga suurt midagi. Postimehel õnnestus siiski leida inimene, kes on Nõmmega varem kokku puutunud ja kellel on tema tegemistest teatav ettekujutus.

Kuigi anonüümsust palunud allikas mehe enda kohta detailsemat infot jagada ei soovinud, juhtis ta tähelepanu kohale, kus Nõmm ka FBI andmetel asub – Türgi.

Kui paljude Eesti «vana kooli» allilmategelaste üheks meelispaigaks sai kunagi Marbella piirkond Hispaanias, võib üsna mitmeid eesti keelt kõnelevaid ja «rahvusvahelist IT-äri» ajavaid inimesi leida just sellest  Türgi kuurortlinnast.

Põhjusi, miks Türgi sellise halli sfääri tegelasi ligi meelitab, on ilmselt mitu. Ühest küljest see, et piirkond on soe ja päikeseline nagu Marbellagi, seal on hea elada ja ka äri ajada.

Kuid peamine põhjus peitub selles, et Türgis tegutsevad telekomiettevõtted ei saa tihtipeale arugi, kui nende võrgus aetakse ka natuke teistsugust äri. Ehk teisisõnu: hämaramat IT-äri on seal tunduvalt hõlpsam teha ja juhtida kui näiteks Eestis, kuna nii internetiteenuste pakkujate kui ka õiguskaitsjate töö pole seal sedavõrd heal tasemel.

USA föderaalne juurdlusbüroo FBI sulges maailma ühe suurema failivahetuskeskkonna megaupload.com ning süüdistab seitset sellega seotud inimest, nende seas ka üht Eesti kodanikku, jõhkras autoriõiguste rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles