Erametsakeskus: puiduhinnad hakkavad tõusma

BNS
Copy
Palgid. Foto on illustratiivne.
Palgid. Foto on illustratiivne. Foto: Kristo Niglas

OÜ Tark Mets metsandusekspert Heiki Hepner kirjutab Erametsakeskuse kolmanda kvartali puiduturu ülevaates, et kui viimastel kuudel täheldatud nõudlus puitmaterjali järele säilib või tõuseb, võib neljandas kvartalis oodata metsamaterjali hindade kasvu.

Hepner märkis, et kolmanda kvartali ohuks peeti viirushaigusest tingitud majanduslangust ja selle tagajärjel vähenevat nõudlust puittoodete järele, samuti kardeti suviseid ulatuslikke kuuse-kooreüraski rüüsteid. Ta lisas, et kummagi ohu puhul pole kõige mustem stsenaarium siiski realiseerunud ning nõudlus kohati isegi tõusnud. 

Puiduhindade ülevaate järgi tõusis tänavu kolmandas kvartalis eelneva kvartaliga võrreldes enim männipalgi, kasepaku ning kasepalgi hind. Kvartalisiseselt tõusid septembris peaaegu kõikide sortimentide hinnad, langes vaid küttepuu hind.

Hepneri sõnul oli kolmas kvartal jätkuvalt hea aeg kasepaku ja -palgi realiseerimiseks, samuti männipalgi raieks. Ka haava- ja lepapaku hinnad on erametsakeskuse andmeil olnud pikalt heal ja stabiilsel tasemel.

«See teadmine võiks motiveerida metsaomanikke hindama, mis seisus on nende haavikud ja lepikud ning vajadusel seal raiet tegema,» leidis Hepner. Ta märkis, et männiku raiumist saab üldjuhul ka paarkümmend aastat edasi lükata, samas lepiku ja haaviku raiet ei ole mõistlik nii palju edasi lükata, sest nende puude bioloogiline küpsus saabub oluliselt varem.

Oluliselt rohkem tehinguid metsamaaga

Maa-ameti andmeil tehti 2020. aasta teises kvartalis 812 metsamaa tehingut, mis võrreldes nii tänavu teise kvartali 654 tehingu kui 2019. aasta kolmanda kvartali 445 tehinguga on oluliselt rohkem.

Seejuures tuli suur tehingute arvu kasv Saare maakonnast. «Lisaks Saare maakonna mahu kasvule võib üle-eestiliselt olla põhjus ka selles, et inimestel oli kriisi ajal rohkem aega ja ka põhjust oma kinnisvara peale mõelda,» kirjutas Hepner. 

Koos tehingutega tõusis kvartalis ka müüdud metsamaa pindala, seda 5719 hektarilt 6672 hektarini. Tehingute koguväärtus oli kolmandas kvartalis 29,2 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles