Öösel saab tasuta elektrit (15)

PM Majandus
Copy
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne.
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / Pok Rie

Pühapäeva õhtul ja esmaspäeva varahommikul langeb elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas alla kahe euro megavatt-tunni eest, mis tähendab, et börsipaketi valinud tarbijad saavad kella 21.00 ja 07.00 vahel väga odavat elektrit.

Esmaspäeva varahommikul saab ühe tunni jooksul (03.00–04.00) elektrit suisa tasuta, kuna börsihind on 0,00€/MWh. Sellele ajale saab nutikas tarbija ajastada mõne suurema tarbimise: näiteks laadida täis elektriauto või autoaku.

 

Tänavu on Eesti hinnapiirkonnas olnud paaril korral ka negatiivne börsihind: esmakordselt langes hind alla nulli 6. juuli varahommikul. Samuti oli hind negatiivne paar nädalat tagasi, 2. novembri varahommikul.

Tavaliselt toob väga madalad või negatiivsed elektrihinnad asjaolu, kui turule jõuab palju taastuvenergiat, kas tuuleenergiat või Skandinaaviast hüdroenergiat. Nendel tundidel on tarbimine väga madal, kuid tootmisüksuste peatamine ja taaskäivitamine oleks kokkuvõttes kulukam kui tarbijatele mõne sendi jagu peale maksmine.

Täpsemalt saab tänaseid ja homseid börsihindu vaadata Nord Pooli kodulehelt, kus kellaajad on toodud Kesk-Euroopa aja järgi.

Madal või negatiivne börsihind ei päästa tarbijaid siiski võrgutasude maksmisest.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles