Britid keelavad bensiini- ja diiselautode müügi juba kümne aasta pärast (23)

PM Majandus
Copy
Peaminister Boris Johnsoni plaani kohaselt saavad britid osta viimased bensiini- ja diiselmootoriga sõidukid 2030. aastal.
Peaminister Boris Johnsoni plaani kohaselt saavad britid osta viimased bensiini- ja diiselmootoriga sõidukid 2030. aastal. Foto: Eddie Mulholland/Daily Telegraph/PA

Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson plaanib uute bensiini- ja diiselmootoritega autode müügi keelamist 2030. aastast.

Alles veebruaris liigutas peaminister tähtaja, mil britid saavad osta viimased fossiilkütuseid kasutavad sõidukid, varasemalt plaanitud 2040. aasta asemel 2035. aastal, kinnitasid Financial Timesile valitsusallikad.

Johnson teeb otsuse teatavaks tõenäoliselt järgmisel nädalal, kui tutvustab uusi keskkonnapoliitika meetmeid.

Valitsus loodab, et uute bensiini- ja diiselmootoritega sõidukite müügi keeld annab tõuke elektriautode ostmiseks ning aitab Ühendkuningriigil saavutada kliimaeesmärke, seal hulgas saavutada süsinikuneutraalsus 2050. aastaks.

Teadlased ja akadeemikud on kutsunud valitsusi ja ettevõtteid olema ambitsioonikamad ja töötama «kliima taastamisel» nii ohutule tasemele kui võimalik.

Keskkonnaaktivistid allkirjastasid reedel pöördumise, milles seisab, et kliimakriis on juba kohal. «Pole tähtis, kui kiiresti me saavutame nullemissiooni, kliimamuutuse kohutav mõju ei lähe lihtsalt minema. Pole vahet, kui kiiresti me seda teeme, kuid emissioonide vähendamisest üksi on vähe.»

Hoolimata üha suuremast populaarsusest moodustasid elektriautod oktoobris uute sõidukite müügist Ühendkuningriigis vaid 7 protsenti, nõudlus on aastataguse ajaga kahekordistunud, selgub riigi autotootjate ja -müüjate andmetest.

Organisatsioon on varem kutsunud valitsust üles töötama välja pikaajalist meedet elektrisõidukite ostmise toetamiseks ning laadimistaristu välja ehitamiseks, kuna müüki hoiavad tagasi kõrgemad hinnad ja mure piisavate laadimisvõimaluste pärast.

Ühendkuningriigi valitsus plaanib laadimistaristule alates järgmisest aastast eraldada umbes 500 miljonit naela.

Boris Johnson on teadete kohaselt pannud kokku kümnepunktilise plaani, et anda hoogu madalama süsinikusisaldusega majandusele ja viia riik 30 aasta pärast süsinikuneutraalseks.

Pärast Joe Bideni võitjaks kuulutamist USA presidendivalimistel on briti leiboristid survestanud Ühedkuningriigi valitsust võitlema intensiivsemalt kliimamuutustega ning pakkunud välja mitmemiljardilise «rohelise taastumise» plaani.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles