Maksepuhkusel olevate laenude maht vähenes oktoobris ligi veerandi

Erkki Erilaid
Copy
Pangad kartsid kevadel, et sügisel kaotavad inimesed töö ja laenude teenindamine muutub keerulisemaks. Seni võivad nad kergemalt hingata, sest seda pole veel juhtunud.
Pangad kartsid kevadel, et sügisel kaotavad inimesed töö ja laenude teenindamine muutub keerulisemaks. Seni võivad nad kergemalt hingata, sest seda pole veel juhtunud. Foto: Mihkel Maripuu

​Vaatamata töötuse kasvule ja majanduslangusele on inimeste laenukäitumine endiselt hea ning kevadisel kriisiajal võetud maksepuhkuste lõppemisel pole tagasimaksetega probleeme tekkinud.

Finantsinspektsiooni aprillikuus kehtestatud laenulepingute maksemoratooriumeid reguleerivad põhimõtted kehtisid septembri lõpuni ning maksepuhkusel olevate laenude maht kukkus järsult juba oktoobris. Kuu lõpuks oli maksepuhkusel laene kokku 2,1 miljardi euro väärtuses ehk 23 protsenti vähem kui septembri lõpus. Maksepuhkusel olevaid laenulepinguid oli oktoobris 24224 ja see on kuu varasemaga võrreldes viiendiku vähem. Kui veel septembri lõpus oli kõikidest Eesti pankade väljastatud laenudest 9,8 protsenti maksepuhkusel, siis oktoobris oli vastav protsent 7,5.

Eluasemelaene oli oktoobri lõpus maksepuhkusel 535 miljoni euro väärtuses, mis on 12 protsenti vähem kui septembri lõpus. Maksepuhkusel tarbimislaenude summa langes kuuga 20 protsenti ja oli oktoobri lõpus 58 miljonit. Äriühingute laenudest oli oktoobri lõpus maksepuhkusel 1,5 miljardit eurot ehk 26 protsenti vähem kui septembris. Majandusharude kaupa oli kõige suuremas summas maksepuhkusi endiselt kinnisvaraettevõtetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles