Dividendide maksmine kärpis Riigi Kinnisvara puhaskasumit

BNS
Copy
RKAS juhatuse esimees Kati Kusmin.
RKAS juhatuse esimees Kati Kusmin. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

ASi Riigi Kinnisvara (RKAS) selle aasta esimese üheksa kuu puhaskasum oli 24,9 miljonit eurot, mida on 8,8 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Puhaskasumi vähenemise põhjuseks on lisandunud tulumaksukulu makstud dividendidelt summas 10 miljonit eurot, teatas RKAS. Riik võttis käesoleval aastal RKASist dividende summas 40 miljonit eurot, viimati võeti dividende aastal 2009.

Dividendide maksmine võimaldab panustada omaniku poolt eesmärgistatud ettevõtte kapitalistruktuuri saavutamisse ning suunata vahendid riigikassa käsutusse vajadusel selle likviidsuspositsiooni parandamiseks.

RKAS on selle aasta üheksa kuuga avalike hoonete renoveerimisse ja ehitamisse investeerinud 32,6 miljonit eurot, mida on kaks korda enam kui eelmisel aastal samal ajal.

RKASi juhatuse esimehe Kati Kusmini sõnul on riigi kinnisvarainvesteeringute fookus sel aastal sisejulgeoleku hoonetel. «Suurim investeeringumaht sel aastal on läinud Pärnu ja Sillamäe sisejulgeoleku hoonetesse. Pärnu ühishoone moodustas sellest septembri lõpu seisuga 12 miljonit eurot, Sillamäe pääste- ja politseihoone ehitus ligi 2,5 miljonit eurot,» märkis Kusmin.

Lisaks nimetatud investeeringutele juhib RKAS erinevaid teenusprojekte, millest suuremad on näiteks keskkonnaministeeriumi tellitud keskkonnamaja ning Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse projekteerimine, Tallinna muusika- ja balletikooli ning Paide, Saaremaa, Tabasalu ning Laagri riigigümnaasiumite ehitamine. 

RKASi müügitulu oli üheksa kuuga 96,2 miljonit eurot, sealhulgas mittevajalikku kinnisvara müüdi 7,2 miljoni euro väärtuses. Suurima müügituluga tehing oli Patarei merekindluse müük 4,6 miljoni euroga.

«Riigile mittevajaliku vara realiseerimise müügitempo pidurdus teises kvartalis peamiselt koroonaviiruse levikust tingitud määramatusest ja konservatiivsusest kinnisvaraturul, kuid kolmandas kvartalis siiski müügitegevus turul aktiveerus,» selgitas ettevõtte juht.

Ettevõtte omakapital moodustas septembri lõpu seisuga 431,4 miljonit eurot, mida on dividendi ning tulumaksu maksmisest tulenevalt 13,3 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal.

RKASi portfellis on praegu kokku üle 1,5 miljoni ruutmeetri suletud netopinda kinnisvara. Septembri lõpu seisuga tähendab see 659 kinnistut, sealhulgas 1096 hoonet.

Lisaks omandis olevale varaportfellile osutab ettevõte haldusteenust lepingulise portfelli objektidel, mille omanikuks on valitsussektori üksused. Neid oli septembri lõpu seisuga 169 kinnistut 338 hoonega.

RKAS on 2001. aastal riigi kinnisvara tõhusaks haldamiseks loodud kinnisvaraarenduse ja -halduse ettevõte, mis kuulub 100 protsendi ulatuses Eesti riigile ja mille aktsiaid valitseb rahandusministeerium.

Ettevõtte peamine ülesanne on riigi kasutuses olevat kinnisvara läbipaistvalt ja efektiivselt arendada ja hallata ning riigivalitsemiseks mittevajalik vara võõrandada. RKASis töötab 217 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles