Tartu ringmajandusettevõte omandas Hispaania konkurendi

BNS
Copy
Replace'i loojad Urvo Männama, Paul Padrik ja Kris Männama.
Replace'i loojad Urvo Männama, Paul Padrik ja Kris Männama. Foto: Sille Annuk

Tartus tegutsev ringmajandusettevõte Foxway, endise nimega Replace omandas Lõuna- ja Lääne-Euroopas laienemiseks Madridis tegutseva konkurendi Redeem. 

Foxway ostab peamiselt Skandinaavia ettevõtetelt suurtes mahtudes nutiseadmeid, mis pärast hooldust ja kvaliteedikontrolli müüakse uuesti järelturul, näiteks telefonioperaatorite kaudu. Ettevõtte teatel käivitab seni äriklientidele keskendunud Foxway peagi ka müügiportaali eraklientidele.

«Euroopa keskmise tarbimisharjumuse juures on nutitelefoni elutsükkel alla kahe aasta, mis pole majanduslikult mõistlik ega ka ökoloogiliselt jätkusuutlik,» märkis Foxway sisseostujuht Urvo Männama pressiteates.

«Me pikendame nutielektroonika eluiga ning samas tagame, et katkiste seadmete väärtuslikud ent tihti keskkonnaohtlikud materjalid leiaksid taaskasutust, mitte ei lõpetaks prügilas,» lisas Männama.

Männama sõnul moodustab 90 protsenti Foxway tegevusest seadmete taaskasutus ning umbes 10 protsenti elektroonika algkomponentideks lammutamine ja ümberkäitlemine. 

Männama nentis, et turu ja mahtude suurenedes kasvab ka tööjõuvajadus, mis on tema sõnul ettevõttele väljakutse. Järgmise aasta jooksul plaanib Foxway Tartu haru palgata täiendavalt ligikaudu 50 spetsialisti.

Foxway on üks Põhja-Euroopa suurimaid IKT-seadmete taas- ja ümberkäitlemisega tegelev grupp, kus töötab kokku umbes 600 inimest. Grupi Rootsi ja Norra ettevõtted pakuvad korporatiivklientidele uute seadmete elutsükli teenust.

Grupi suurim Tartu divisjon annab tööd 350 inimesele ning keskendub kasutatud elektroonika kokkuostule, taastamisele ja edasimüügile ning purunenud seadmete utiliseerimisele. Foxway Eesti haru käibeprognoos tänavuseks on ligi 100 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles