Prantsusmaalt startis 9. ümberilma soolopurjetamise regatt Vendee Globe

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Jahid siirdumas stardipaika Les Sables d Olonnes sadamas Prantsusmaal.
Jahid siirdumas stardipaika Les Sables d Olonnes sadamas Prantsusmaal. Foto: Manuel Magrez via www.imago-images.de/imago images/PanoramiC

Prantsusmaalt Les Sable d'Olonne sadamast startisid täna ümbermaailma-võidusõidule 33 soolopurjekat. Tipptehnoloogiaga varustatud 18,2 meetri pikkused Imoca 60-klassi purjelaevad teevad maailmale ringi peale pisut rohkem kui kahe ja poole kuuga. 

Täna algav on üheksas Vendee Globe regatt ning stardis on rekordarv võistlejaid, kuus 33-st üksinda ümberilmareisile asuvatest kaptenitest on naised. Võistlussõit tuleb sooritada peatusteta ja kõrvalise abita, marsruut kulgeb ümber Lõuna-Ameerika ja Aafrika lõunatippude. Senine Vendee Globe rekord pärineb 2016-2017 aasta võistlusest, kui prantslane Armel Le Cleac'h võitis regati 74 päeva, 3 tunni ja 35 minutilise ajaga. 

Regatist Golden Globe Race(GGR), millel eestlane Uku Randmaa 2019. aasta märtsis kolmanda koha saavutas, erineb Vendee Globe eelkõige selle poolest, et GGR osalejatele kehtisid ranged piirangud kasutatava tehnoloogia osas. Kui Uku Randmaa pidi seilama üksi ümber maailma poole sajandi vanuseid tehnilisi lahendusi kasutades, siis Vendee Globe võistlejate teenistuses on maailma kaasaegseim ja kalleim tehnoloogia, laevad on pidevas andmesides, planeerivad marsruuti parimate algoritide abil ning võivad kasutada ka kõikvõimalikke muid tehnilisi abivahendeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles